Hyppää pääsisältöön

Tehtaan koulun tilat

Tehtaan koulu on Karl Lindahlin vuonna 1924 suunnittelema arvorakennus. Tehtaan koulu on suojeltu. Tämä tarkoittaa, että rakennus on suojeltava ja historiallisesti sekä kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus. Rakennusta ei saa purkaa, eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen tai vesikattojen historiallista tai kaupunkikuvallista arvoa. Olennaisista muutoksista on neuvoteltava Museoviranomaisten kanssa.

Tällä hetkellä Tehtaan koulun tiloissa toteutetaan Soisalo-opiston kädentaitojen ja entisöinnin sekä tanssikoulun opetusta. Varkauden museoiden toimistotilat sijaitsevat rakennuksen toisessa siivessä. Rakennuksessa on myös yhdistysten ja yksityisten henkilöiden vuokraamia toimi- ja harrastetiloja, myös salia vuokrataan harrastus-, kulttuuri-, liikunta- ja tapahtumatoimintaan, niin yhdistyksille kuin yksityisillekin toimijoille. Valtaosa rakennuksen tiloista on käyttämättä.

Tehtaan koulu -hanke antaa tilan Varkautelaisen uudelle museolle. Sijoittuessaan Tehtaan koululle museo toimii myös kulttuurin monitoimitalona, joka tarjoaa yhä enenevissä määrin palveluja yhdistyksille, yhteisöille, yrityksille sekä yksityishenkilöille tukien varkautelaisten omaa teollisuusperintöä, kulttuuria ja taidetta sekä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Alla oleva sanapilvi kuvaa kaupunkilaisten näkemyksiä siitä, mitä Varkautelaisten uusi museo voisi olla Tehtaan koululla.

Sanapilvi tehtaan koulu käytöstäHankkeen tavoitteena on muodostaa Tehtaan koulun tyhjilleen jääneistä 1. kerroksen keskusaulan ympärillä olevista entisistä luokkahuoneista ja käytävätiloista kompakti Varkauden museoiden näyttelyhuoneisto. Tehtaan koulun näyttelytilat korvaavat nykyisen näyttelyrakennuksen kaupungin keskustassa ja keskittävät kaupunkialueen museotoiminnan samaan kiinteistöön. 

Varkautelaisten uuden museon uudet näyttelytilat:
Vaihtuvat taidenäyttelyt 58,5
Rakelin salonki 25,5
Lasten tehdas 76
Pysyvät kulttuurihistorialliset näyttelyt 240,5 + käytävä 41,5
Yhteensä 442

Tehtaan koulun pohjakuva

Muut museon tilat:
Asiakaspalvelu ja museokauppa 45
Monitoimitila ja kirjasto 55
Keittiö 22
Sali 174,5 + näyttämö 50,5
Varasto 11
Yhteensä 358

Tehtaan koulu ja sen pihapiiri tarjoaa yhteisöllisiä tiloja yhdessäoloon ja harrastamiseen. Pihapiirissä on suositun skeittiparkin lisäksi lasten leikkikenttä ja koripallokenttä. Tehtaan koulun piha-alueella voi nauttia myös yhteisöllisestä Kaupunkipuutarhasta. Kaupunkipuutarha on varkautelaisten vapaaehtoisvoimin ylläpitämä hyötykasvipuutarha. Varkauden museot ja kaupunki ovat tarjonneet fasiliteetit puutarhatoiminnalle vuodesta 2019.

Tehtaan koulu -hanke mahdollistaa uuden museon sekä Tehtaan koulun tilojen tehokkaan käytön. Museon uusia tiloja, kuten monitoimitilaa ja keittiötä sekä salia ja näyttämöä tullaan jatkossa vuokraamaan kaikille toimijoille esimerkiksi tapahtuma ja liikunta käyttöön tai luento ja juhlatilaksi. Myös Tehtaan koulun 2. ja 3. kerroksessa sijaitsevat vapaat luokkatilat ovat jatkossa vuokrattavissa pitkäaikaiseen käyttöön esimerkiksi työ- ja harrastetiloiksi.

Vuokrattavat sisätilat:

Monitoimitila + kirjasto 55 
Keittiö 22
Sali 174,5 + näyttämö 50,5
Toimitilat 2.-3. kerros 550 
Yhteensä 852 

Tehtaan koulu -hanke ja Varkautelaisten uuden museon suunnittelutyö jatkuu edelleen. Kerro meille mitä Varkautelaisten uuden museon suunnittelutiimin tulisi ottaa huomioon yhteisöllisten tilojen suunnittelussa.

Ota rohkeasti yhteyttä! 

Yhteisötyökoordinaattori
Tytti Härkönen
tytti.harkonen@varkaus.fi
044 743 6538

Sivun alkuun