Maahanmuuttajat Varkaudessa
Vuoden 2021 tilastojen mukaan Varkauden väkiluku oli 19 973 asukasta, joista 475 on vakinaisesti Varkaudessa asuvaa ulkomaiden kansalaista. Ulkomaan kansalaisten prosentuaalinen osuus oli 2,4 prosenttia.
Suurimmat kansalliset ryhmät ovat ukrainalaiset ja venäläiset. Suurimmat syyt maahanmuutolle Varkaudessa on pakolaisuus, opiskelu, perhesiteet sekä työn ja yrittäjyyden vuoksi alueelle muutto.
Kotouttamispalvelut
- Neuvontaa koulutukseen, työllistymiseen ja kaupungin palveluihin liittyvissä asioissa.
- Ohjausta sosiaaliturvaan ja toimeentuloon liittyvissä asioissa.
- Järjestö- ja viranomaisyhteistyö
- Osallisuuden lisäämistä yhteisöön asiakkaan tarpeen mukaisesti.
Kotoutumisohjaaja Sanna Itkonen, Varkauden kaupungintalo. Ajanvaraus sähköpostilla: sanna.itkonen@varkaus.fi tai puhelimitse ma - pe klo 9.00 - 15.00 numerosta 041 732 2333
Kotoutumiskoulutus aikuisille
Pohjois- Savon TE- toimisto palvelee maahanmuuttaja-asiakkaita tarjoamalla työvoimapalveluita palvelutarpeen mukaisesti.
TE- toimisto vastaa työikäisten ja työelämään suuntaavien maahanmuuttajien kotoutumissuunnitelmien laadinnasta ja kotoutumiskoulutusten järjestämisestä. Lue lisää tästä.
Kielten ja kulttuuriryhmien opetus Varkaudessa
Varkauden kaupungin perusopetuksessa opiskelee kaikkiaan 124 muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvaa lasta ja nuorta. Suurimman ryhmän muodostavat ukrainaa sekä venäjää puhuvat lapset ja nuoret.
Kaupungissamme on toiminnassa englantipainotteinen opetus Könönpellon koulussa.
Valmistava opetus
Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu kaikille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ja -/ tai muut valmiudet eivät riitä esi- tai perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Oppilas on valmistavassa opetuksessa yleensä noin lukuvuoden, minkä jälkeen oppilas siirtyy oman asuinalueensa kouluun.
Valmistavan opetuksen lisäksi perusopetuksessa tarjotaan maahanmuuttajien tukiopetusta, oman äidinkielen opetusta sekä suomi toisena kielenä -opetusta. Valmistavaa opetusta on tarjolla Waltterin koulussa ja Könönpellon koulussa.
Perusopetuslaissa (628/1998) säädetään maahanmuuttajille järjestettävästä perusopetukseen valmistavasta opetuksesta.
Englantipainotteinen opetus
Könönpellon koulussa oppilaalla on mahdollisuus opiskella ns. englantipainotteisessa opetuksessa. Englantipainotteisilla luokilla opiskellaan englanniksi matematiikka sekä ympäristö- ja luonnontieto ja soveltuvin osin muissakin oppiaineissa. Varsinainen englannin kielen opiskelu, joka muuten alkaisi toisella luokalla, aloitetaan ensimmäisellä luokalla yhden viikkotunnin laajuisena. Luokalle voivat hakea oppilaat koko Varkauden kaupungin alueelta.
Soisalo-opiston kielikurssit
Soisalo-opisto tarjoaa maahanmuuttajille ensisijaisesti suomen kielen kursseja, mutta opiston koko tarjonta kutsuu maahanmuuttajia. Kaksisuuntainen kotoutuminen mahdollistuu esimerkiksi käden taitojen, musiikin, kuvataiteen, tanssin tai liikunnan opintoryhmissä. Kielikursseja on vasta-alkajille, perustiedot jo hallitseville sekä edistyneille nuorille että aikuisille opiskelijoille.
Lue lisää www.soisalo-opisto.fi
Terveyspalvelut Varkaudessa
Maahanmuuttajien tulotarkastukset toteutetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen toimesta. Hyvinvointikeskus Aallossa maahanmuuttajille tarjotaan sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalveluja. Lisäksi terveyspalveluja annetaan muun muassa koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa ja hammashoitolassa.
Neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttajalasten ja -kotiäitien asemaan. Jos perheelle ei ole laadittu yhteistä perheen kotoutumissuunnitelmaa ja perhe sen tarvitsee, ohjaa terveydenhoitaja perheen sosiaalityön asiakkaaksi.
Hyvinvointi Ankkuri on matalan kynnyksen monitoimipiste, joka ohjaa asiakkaita tarvittavien sosiaali - ja terveyspalveluiden sekä muiden tarvittavien palveluiden piiriin.
Varkauden päihde- ja mielenterveyspalvelut palvelevat varkautelaisia elämäntilannekriiseissä sekä päihde- ja mielenterveysongelmissa. Psykiatrian poliklinikalle hakeudutaan pääsääntöisesti lääkärin tai sairaanhoitajan lähetteellä. Päihdeklinikalle voi hakeutua ilman lähetettä.
Kiireellisissä tilanteissa on mahdollista olla myös itse suoraan yhteydessä psykiatrian akuuttityöryhmään. Psykiatrian akuuttityöryhmään voi ottaa puhelimitse yhteyttä 24/7. Virka-aikaan puhelut ohjautuvat psykiatrian poliklinikalle ja muuna aikana psykiatrian osastolle. Psykiatrian akuuttityöryhmä vastaa akuuttiin psykoosiin sairastuneen ja itsemurhavaarassa olevan potilaan hoidosta sekä lapsiperheiden akuuteista kriiseistä.
Maahanmuuttajien tulkkipalvelut
Varkauden kaupunki ostaa tulkkipalvelut Tultra Oy:ltä.
Viranomaisten tulkkitilaukset maahanmuuttaja- asiakastyöhön tehdään viranomaisten toimesta osoitteessa www.tultra.fi
Valtion palvelut
Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvat, käsittelee turvapaikkahakemukset, ohjaa vastaanottokeskusten toimintaa, päättää käännyttämisestä ja karkottamisesta, vastaa kansalaisuushakemusten käsittelystä ja muukalaispassien myöntämisestä. Varkautta lähin maahanmuuttoviraston toimipiste sijaitsee Kuopiossa. Kuopion toimipaikan osoite: Ajurinkatu 45, 70110 Kuopio Maahanmuuttovirastossa asiointiin on hyvä varata ennakolta aika sähköisenvarauspalvelun kautta tästä linkistä.
Digi– ja väestötietovirasto
Ulkomaalaisen henkilön, joka muuttaa Suomeen, on rekisteröidyttävä Digi- ja väestötietovirastossa (DVV). Rekisteröitymiseen tarvitaan passi tai muu virallinen kuvallinen henkilökortti, oleskelulupa (EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulijat), oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus sekä muut keskeiset dokumentit ja niiden viralliset käännökset (esim. avioliittotodistus ja lasten syntymätodistukset) laillistettuina. Suomalainen henkilötunnus postitetaan maahanmuuttajalle rekisteröinnin tuloksena, jos hän ei ole sitä jo aiemmin saanut. Varkauteen muuttavien ulkomaalaisen rekisteröintipalvelut ovat Kuopiossa. Ajan voi varata sähköisesti tästä linkistä.
KELA
Kelan toimipiste Varkaudessa sijaitsee Rajakadulla (Rajakatu 13, 78200 Varkaus.) Kela palvelee myös sähköisesti internetissä ja sillä on oma puhelinneuvonta myös maahanmuuttajille. Opastusta Kelan etuuksiin liittyen on saatavissa saameksi, englanniksi ja ruotsiksi, sekä tulkin avustuksella tästä linkistä.