Українська
Інформація для осіб, які прибувають з України - Tietoa Ukrainasta tuleville
Якщо ви втекли з України через розв'язання війни Росією, то наразі маєте право залишитися у Фінляндії без оформлення візи, а також подати заяву щодо надання притулку чи тимчасового захисту.
В'їзд у країну
Міграційна служба Фінляндії (Migri) може надати вам всю необхідну допомогу для вирішення питань, пов'язаних із в'їздом у країну. Ви маєте право:
- За наявності біометричного паспорта впродовж 3 місяців залишатися у Фінляндії без оформлення візи.У цьому разі вам не потрібно ніде реєструватися. Проте майте на увазі, що ви не зможете користуватися послугами центру прийому біженців чи муніципалітету без отримання дозволу на проживання. За потреби, ви можете невідкладно отримати житло чи екстрену медичну допомогу.
- Попросити про надання притулку у Фінляндії. Ви можете особисто подати відповідну заяву в поліцію або орган прикордонного контролю. Такий запит не можна оформити у філії Міграційної служби Фінляндії чи центрі прийому біженців.
- Подати заяву на отримання дозволу на проживання на інших підставах, наприклад, через наявність родинних зв’язків у Фінляндії або в разі офіційного працевлаштування.
- Подати заяву про надання тимчасового захисту.
Додаткову інформацію можна знайти на веб-сторінках Міграційної служби Фінляндії:
- Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії
- Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні
- Інформація для осіб, які звернулися за тимчасовим захистом у Фінляндії
- Іноземним працівником у Фінляндії
- Робота у Фінляндії
- Інструкції Міністерства економіки та зайнятості Фінляндії: Особи, які подали заяву про надання тимчасового захисту, мають право працювати у Фінляндії
Kun saavut Ukrainasta Varkauteen
Suomeen saapuvilla ukrainalaisilla on eri vaihtoehtoja oleskelulle Suomeen saapumisen jälkeen. Lue toimintaohjeita Maahanmuuttoviraston sivuilta, jos saavut Ukrainasta Suomeen.
Käännös ukrainaksi: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії
Tervetuloa Varkauteen ja Joroisiin! = Ласкаво просимо до Варкауса та Йоройнен!
Maahantulo
Maahantuloon liittyvissä asioissa sinua auttaa Maahanmuuttovirasto (Migri). Sinulla on oikeus:
- Oleskella suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen passi.
- Hakea turvapaikkaa Suomessa. Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Turvapaikkahakemusta ei voi jättää Maahanmuuttoviraston toimipisteessä tai vastaanottokeskuksessa.
- Hakea oleskelulupaa muulla perusteella, kuten perheside Suomeen tai työpaikka.
- Hakea tilapäistä suojelua
Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla
Voit oleskella Suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti. Silloin sinun ei tarvitse ilmoittautua mihinkään. Ilman oleskelulupaa sinulla ei ole oikeutta vastaanottokeskuksen tai kunnan palveluihin. Sinulle voidaan kuitenkin tarvittaessa järjestää hätämajoitus ja kiireellinen terveydenhuolto.
Sinun tulee ilmoittautua poliisille tai rajaviranomaiselle, jos haet oleskelulupaa. Poliisilaitoksella sinun tulee käydä henkilökohtaisesti. Poliisin puhelinnumero (vaihde): 0295 450 311. Osoite: Suokatu 44, 70100 Kuopio, avoinna arkisin klo 9–16.15.
Kun olet saanut oleskeluluvan, sinulla on oikeus joko kunnan tai vastaanottokeskuksen palveluihin.
Sosiaali- ja terveydenhuolto
Varkaudessa kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Varkauden kaupunki.
Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin.
Sosiaalipalvelut
Akuuteissa kriisitilanteissa, esim. hätämajoituksen tarpeessa, yhteydenotot Pohjois-Savon sosiaalipäivystykseen, p. 044 718 3930. Sosiaalipäivystys palvelee ympärivuorokautisesti.
Terveyspalvelut
Kaikille maahan tulleille tullaan järjestämään terveystarkastukset Varkauden sosiaali-ja terveystoimen toimesta.
Kiireellisissä tapauksissa, palvelee perusterveydenhuollon päivystys osoitteessa Savontie 55. Soita aina ennen päivystykseen hakeutumista Päivystyapuun 116117.
Suun terveydenhuollon kiireellinen ensiapu ma-pe klo 8:00-16:00, Savontie 55. Soitathan kiireellisissä asioissa ajanvaraukseen 8:00-10:00 numeroon +358 17 579 6500, pyrimme järjestämään Sinulle vastaanottoajan samalle päivälle. Hoidontarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Viikonloppuisin ja arkipyhinä särkypäivystys on Kuopiossa, jonne soittoaika on klo 8.00 - 9.00 puh. +358 17 174020. Arkisin klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä soittoajan päätyttyä yhteys Kys:in päivystykseen, puh. 116 117
Psykiatrian akuuttityöryhmään voi ottaa puhelimitse yhteyttä 24/7. Virka-aikaan puhelut ohjautuvat psykiatrian poliklinikalle ja muuna aikana psykiatrian osastolle. Psykiatrian akuuttityöryhmä vastaa akuuttiin psykoosiin sairastuneen ja itsemurhavaarassa olevan potilaan hoidosta sekä lapsiperheiden akuuteista kriiseistä. Puhelinyhteydenotto puh. 044 444 2500
Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Hätäpuhelua ei saa koskaan katkaista ennen kuin siihen saa luvan hätäkeskuksesta. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa.
Tietoa hätäkeskukseen soittamisesta ukrainaksi (pdf)
Toimeentulo
Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Oikeuden sosiaaliturvaan voi saada, jos henkilölle myönnetään oleskelulupa. Kun henkilö on saanut Suomesta turvapaikan tai oleskeluluvan muulla perusteella, on hänellä oikeus Kelan etuuksiin, jos tarkoitus on jäädä Suomeen vakinaisesti asumaan. Oikeuden sosiaaliturvaan voi saada myös Suomessa työskentelyn perusteella, jos työstä saatava palkka on vähintään 741,75 euroa kuukaudessa.
Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:
Oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi)
Right to social security (kela.fi)
Työnteko
Jos olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on välitön oikeus työntekoon. Varkauden kaupunki selvittää kanssasi työnhakuprosesseja.
Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla: migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen
Lisätietoja: Maahanmuuttajien työllistyminen
Kriisiapu ja henkinen tuki
Kriisipuhelin
Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa numerossa 09 2525 0113 (englanniksi). Tarkemmat tiedot englanninkielisestä puhelinpalvelusta ja toiminta-ajoista: https://mieli.fi/en/support-and-help/.
Suomenkielinen kriisipuhelin auttaa ympärivuorokauden numerossa 09 2525 0111. Lisätietoja: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/.
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry (www.ukrainians.fi) avaa yhteistyössä Väestöliitto ry:n kanssa auttavan puhelinlinjan, joka on suunnattu ukrainalaisille turvapaikanhakijoille ja tilapäisen suojelun hakijoille Suomessa. Puhelinlinja aloitti toimintansa testausvaiheella maanantaina 14.3.2022.
Puhelinlinja on auki arkisin klo 12-18: +358 40 668 4101
Lisätietoja: ukrainians.fi/fi/tuki/84101
Ilmoitus Ukrainan kansalaisten saapumisesta Varkauteen tai Joroisiin
Hyvä Varkauden ja Joroisten kuntalainen
Pyydämme sinua ilmoittamaan Ukrainan kansalaisten saapumisesta Varkauteen tai Joroisiin alla olevan linkin takaa aukeavalla lomakkeella. Tieto auttaa meitä avun tarpeen hahmottamisessa.
https://suomiviestit.fi/suomi.fi/lomake/6228a49f475a6c626b70983c
Kunnan ja kuntalaisten varautuminen häiriötilanteisiin
Varautuminen kuuluu kunnan perustehtäviin, ja se pohjautuu aina normaaliolojen järjestelyille. Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin edesauttaa tilanteista selviämistä. Kaupungin tehtäviin kuuluu muun muassa erilaisten suunnitelmien tekeminen, kuten valmiussuunnitelmat ja evakuointisuunnitelmat, joiden ajantasaisuutta tarkistetaan määräajoin.
Väestön omatoiminen varautuminen tarkoittaa onnettomuuksien ehkäisyä, ihmisten, omaisuuden ja ympäristön suojaamista vaaratilanteissa sekä erilaisiin pelastustoimenpiteisiin varautumista, joihin kyetään omatoimisesti. Omatoimisella varautumisella pyritään ehkäisemään onnettomuuksia esimerkiksi kodin tapaturmia, tulipaloja ja vesi- tai myrskyvahinkoja, tunnistamaan riskejä sekä toimimaan oikein arkipäivän onnettomuuksissa. Omatoiminen varautuminen on arkipäivän osaamista. Omatoimisella varautumisella valmentaudutaan myös toimimaan poikkeavissa tilanteissa kuten esimerkiksi vaarallisten aineiden onnettomuudessa, jossa voi levitä ympäristölle ja ihmiselle haitallisia tai jopa vaarallisia kaasuja.
Tilanne Ukrainassa ei vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. Säteilyturvakeskus suosittelee, että joditabletteja on kotona osana kotivaraa, mutta Ukrainan tilanteen takia niitä ei ole tarvetta erikseen hankkia. Mikäli tarvetta joditablettien ottamiseen Suomessa ilmenisi, viranomaiset antaisivat nopeasti erillisen määräyksen niiden ottamisesta. Joditablettia ei tule koskaan ottaa ns. varmuuden vuoksi. Katso lisää: www.stuk.fi/aiheet/sateilyvaara/toimintaohjeet-sateilyvaaratilanteessa/joditabletit
Väestönsuojat ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä Suomessa ja myös Varkaudessa. Kuntalaiset voivat rauhallisin mielin luottaa siihen, että pelastuslaitos vastaa tarpeen tullen väestön suojaamisesta ja asukkaiden evakuoinnista.
Väestönsuoja löytyy usein isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä. Pienemmissä taloyhtiöissä tai omakotitaloissa väestönsuojaa ei yleensä ole. Jos tarvetta suojautumiselle ilmenisi, pelastuslaitos huolehtii väestön suojaamiseen tarvittavista toimenpiteistä esimerkiksi siirtämällä asukkaita turvallisille alueille tai osoittamalla suojapaikan lähialueelta. Katso lisää: https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/vaestonsuojelu
Mistä apua Ukrainan tilanteen aiheuttamaan huoleen ja ahdistukseen?
Mikäli ajankohtaiset uutiset maailmalta ja Ukrainan kriisistä aiheuttavat huolta ja ahdistusta on erilaisia auttavia puhelimia ja verkkopalveluita tarjolla runsaasti. Jos kaipaat kuuntelijaa tai juttuseuraa, älä jää yksin vaan hae apua:
- MIELI ry:n Kriisipuhelin (24 /7): 09 2525 0111, mieli.fi/kriisipuhelin
- Ev.lut.kirkon keskusteluapu: evl.fi/kirkonkeskusteluapu
- Sekaisin-chat (12-29-vuotiaat nuoret): sekasin247.fi
- Erilaisia Suomessa toimivia auttavia puhelimia: Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa
Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Oppilas- ja opiskeluhuollon psykologin ja kuraattorin palvelut ovat käytettävissä. Sekä oppilaat että vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Wilman kautta, puhelimitse tai sähköpostitse. Kuraattorin ja psykologin yhteystiedot löydät oman koululaitoksesi sivuilta tai lomakkeista.
MLL:n verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä, miten puhua lapselle sodasta: Miten puhua lapselle sodasta? - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Miten kuntalaiset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?
Suomalaisilla on halu auttaa ukrainalaisia hädän keskellä ja viranomaiset saavat asiasta paljon yhteydenottoja. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille, jotka kykenevät toimittamaan avun perille keskitetysti ja myös arvioimaan avun tarpeen paikan päällä.
Avun tarjoaminen ukrainalaisille - Sisäministeriö
Lahjoitustavaran vastaanotto:
Varkauden kaupunki yhteistyössä SPR:n vapaaehtoisten kanssa aloittaa lahjoitustavaran vastaanoton osoitteessa Mestarintie 1. SPR:n vapaaehtoiset ovat ottamassa tavaraa vastaan.
Lahjoituksena tarvitaan hyväkuntoisia huonekaluja, sänkyjä, patjoja, pöytiä, mikroja, petivaatteita, astioita, kodinperustamiseen tarvittavaa tavaraa, lastenvaatteita ja leluja.
Suomeen saapuvilla ukrainalaisilla on eri vaihtoehtoja oleskelulle Suomeen saapumisen jälkeen. Lue toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen. Käännös vastaavasta sivusta ukrainaksi.
Maahanmuuttovirasto on koostanut tietoa tilapäisestä suojelusta Ukrainasta paenneille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Lue lisää: Tilapäinen suojelu | Maahanmuuttovirasto
Ilmoita tarjoamastasi avusta
Pyydämme sinua ilmoittamaan Ukrainan kansalaisten saapumisesta Varkauteen tai Joroisiin alla olevan linkin takaa aukeavalla lomakkeella. Tieto auttaa meitä avun tarpeen hahmottamisessa.
Ilmoitus Varkauteen tai Joroisiin Ukrainasta saapuvista henkilöistä
Suomen Punainen Risti on perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä valtakunnallisen infopisteen avuntarjoajille, joka kokoaa tietoa tarjolla olevasta avusta ja välittää sitä eteenpäin avun koordinoimista varten.
SPR:n Infopiste toimii verkossa: Ilmoita tarjoamastasi avusta Ukrainan kriisissä - Punainen Risti
Ensisijaisesti kerätään tietoa maahantulijoille tarkoitetusta avusta, kuten majoituskohteista, lahjoituksista ja palveluista. Lomakkeen kautta voi jättää myös muunlaisia avuntarjouksia, jotka liittyvät Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseen. Tietoa kerätään, jotta apu saadaan organisoitua tehokkaasti vakiintuneiden toimijoiden kautta.
Інформація про освіту та навчання для осіб, які прибули з України - Tietoa kasvatuksesta ja koulutuksesta Ukrainasta tuleville
Ласкаво просимо до Фінляндії! Щоб зробити перехід до нового життя якомога плавнішим, ми зібрали на цій сторінці інформацію про можливості освіти та навчання, що доступні у Фінляндії. Наша система освіти вважається однією з найкращих у світі. Для нас важливо, щоб усі діти та молодь мали рівний доступ до навчання. Щиро вітаємо всіх у закладах дошкільного виховання та сфері освіти!
Школа та шкільна спільнота підтримують створення та благополуччя безпечного повсякденного життя. Важливим є те, щоб не відбувалося надто великих перерв в процесі навчання.
У Фінляндії основна загальна освіта та попередня підготовча освіта для дітей та молоді є безкоштовними. Книги та інші матеріали, що використовуються у навчанні, для дітей та молоді є безкоштовними. Кожен дошкільний та шкільний день навчання включає безкоштовне гаряче харчування. Після отримання основної загальної освіти кожен має можливість подати заяву на здобуття освіти у гімназії або професійному училищі.
Дитина, яка не розмовляє фінською або шведською мовою, часто починає шкільне або підготовче навчання в так званому учбовому процесі підготовки, метою якого є вивчення фінської або шведської та водночас інших предметів.
Ті, хто вже здобув основну середню освіту або відповідну навчальну програму, мають можливість, наприклад, для підготовки щодо здобуття певного ступеня освіти.
У дорослому віці також можна навчатися та доповнювати власні знання та навички.
Зв'яжіться з муніципалітетом або містом, в якому ви проживаєте, щоб отримати докладнішу інформацію про можливості стосовно навчання. Ви також можете звернутися за порадою у свій власний центр прийому біженців, який допоможе і проконсультує вас по різноманітним повсякденнии питанням.