Kulttuuri ja tapahtumat
Varkaus on värikäs kulttuurikaupunki, ihan omanlainen.
Teollinen kulttuuriperintö ja rakennetut kulttuuriympäristöt tarjoavat koettavaa jo kaduilla kulkiessa niin Vanhassa Varkaudessa kuin muuallakin. Museot ja näyttelyt kutsuvat kävijöitä mielenkiintoisilla vaihtuvilla sisällöillään. Varkaus on tunnettu lastenkulttuuristaan ja Vekara-Varkaus-festivaalia on vietetty vuosikymmenten ajan. Yhdistysväki ja taiteen vapaa kenttä ovat varkautelaisen kulttuurielämän kulmakiviä, jotka tekevät taiteen ja kulttuurin elämykset mahdolliseksi ympäri vuoden.
Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut
Kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden avulla edistetään asukkaiden kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Tuotamme, tuemme ja koordinoimme monipuolista kulttuuritoimintaa. Yleisen kulttuuritoiminnan vuosien 2022 - 2024 tavoitteena on edistää erilaisia osallisuuden muotoja kulttuurisen osallisuuden toteutumiseksi, luoda ja pitää yllä yhteistyöverkostoja paikallisten kulttuuritoimijoiden kesken vaikuttavuuden parantamiseksi ja kehittää kulttuuritoiminnan saavutettavuutta yhteiskunnan rakenteissa.
Yleiset kulttuuripalvelut
Varkauden kaupungin yleiset kulttuuripalvelut tukevat kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta, jotta kaikenlaisilla kuntalaisilla olisi mahdollisuus osallistua taiteeseen ja kulttuuriin. Toteutamme erilaisia kulttuurisisältöjä kohdennettuna erityisryhmille, kuten palvelutalojen asukkaille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, syrjäytymisuhan alla oleville nuorille sekä maahanmuuttajille. Vahvistamme kulttuurista osallisuutta erilaisin keinoin.
Edistämme yhdistysten, yritysten sekä vapaan kentän taide- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyötä, jotta Varkaus olisi jatkossakin elävä, värikäs kulttuurikaupunki. Teemme alueellista yhteistyötä muun muassa Pohjois-Savon kunnallisten kulttuuritoimijoiden kanssa Kulttuuri Kuulolla -verkostossa.

Kulttuuritapahtumat
Kaupungin kulttuuritapahtumista tuotamme vuosittain mm. Kansallisen Veteraanipäivän 27.4. sekä Itsenäisyysjuhlan 6.12. ja eskarilaisten itsenäisyysjuhlan itsenäisyyspäivän alla.
Varkaus-päiviä vietetään vuosittain syyskuun toisella viikolla ja koordinoimme tapahtumaa.
Lisäksi tuotamme vuosittain muita vaihtuvia kulttuuritilaisuuksia, -tempauksia tai kampanjoita.

Lastenkulttuuri
Kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden osana toimivat Lastenkulttuurikeskus Verso sekä Vekara-Varkaus.
Lastenkulttuurikeskus Verso on itäsuomalaisten kuntien muodostama ja Varkauden kaupungin hallinnoima verkosto. Kasvatamme lapsia ja nuoria kulttuurin kokemiseen antamalla mahdollisuuden osallistua elämyksiin ja oman kulttuurin luomiseen. Verso toimii mm. päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoilla, museoissa ja muissa kulttuuritiloissa sekä toimii yhteistyökumppanina erilaisissa tapahtumissa.
Vekara-Varkaus -festivaalit värittävät Varkauden kaupunkikuvan kolmesti vuodessa tarjoten monipuolista ohjelmaa lapsille, nuorille ja perheille. Festivaaliviikko on kesäkuussa viikolla 24, Syys-Vekara syyslomaviikolla 42 ja Talvi-Vekara talvilomaviikolla 10. Tapahtumien sisältötuotantoon osallistuvat kymmenet alueen yritykset, yhdistykset ja muut yhteistyökumppanit.
Mun juttu - Harrastamisen Suomen mallin hankkeessa tuotetaan koululaisille maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteyteen jokaisella Varkauden koululla.
Kulttuuriketju-kulttuurikasvatussuunnitelma on osa Keski-Savon seudullista opetussuunnitelmaa. Kulttuuriketju-suunnitelman avulla jokainen lapsi ja nuori saa säännöllisesti erilaisia kulttuurikokemuksia osana kouluarkea.

Varkaus-päivät
Varkaus-päivät on kaikkien varkautelaisten yhteinen, monipuolinen kaupunkitapahtuma, jota vietetään vuosittain syyskuun toisella viikolla. Varkaus-päivät on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
Ohjelma toteutuu paikallisten toimijoiden voimin, ja puuhaa riittää niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Tapahtumaa koordinoi Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Tapahtumaa on toteuttamassa kymmeniä eri tahoja, kuten kaupungin eri yksiköitä, yhdistyksiä, yrityksiä, vapaa-ehtoisia ja taiteen vapaan kentän toimijoita.
Ohjelma päivitetään tapahtumasivulle elokuussa.

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista
Kulttuuripalveluihin osallistuminen tutkitusti parantaa ihmisten elämänlaatua, luo yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta sekä edistää myönteistä ilmapiiriä. Kulttuuritoiminnan kautta myös vahvistetaan omaa ja paikallista identiteettiä. Kulttuuri hyvinvoinnin osatekijänä on esimerkiksi yhteyden luomista, uuden oppimista ja omien vahvuuksien löytämistä. Kulttuuritoiminnan avulla rakennetaan mielekästä arkea, tullaan nähdyksi ja kuulluksi sekä kohdataan ihmisenä.
Esimerkkejä taiteen ja kulttuurin tutkituista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista:
- Tanssiminen parantaa tasapainoa, toiminnallista liikuntakykyä, motoriikkaa ja elämänlaatua.
- Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on lukuisia tutkittuja vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja mielen sairauksista paranemiseen.
- Virikkeellinen ja innostava vapaa-ajantoiminta, kuten lukeminen, maalaaminen ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen voi suojata dementialta.
- Taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen vähentää stressiä ja voi suojata henkiseltä uupumukselta.
- Säännöllinen laulaminen voi parantaa kroonisista hengityssairauksista kärsivien elämänlaatua.
- Taide ja taiteellinen toiminta vähentää rauhoittavien sekä kipu- ja unilääkkeiden tarvetta.
- Musiikin kuuntelu voi parantaa aivoinfarktista toipumista. Musiikki esimerkiksi parantaa aivojen muovautuvuutta kuntoutumisvaiheessa.
(Lähteenä käytetty mm. Sitran tietokorttia Taiteen ja kulttuurin vaikutukset terveyteen.)
Kulttuurista hyvinvointia Varkaudessa
Varkaudessa voit osallistua kulttuuritoimintaan ja harrastaa taidetta ja kulttuuria lukuisin eri tavoin.
Varkauden kirjasto tarjoaa lukemista ja elämyksiä perinteisinä kirjoina ja lehtinä sekä erilaisina tallenteina, e-kirjastossa on luettavaksi tai kuunneltavaksi ääni- ja e-kirjoja sekä e-lehtiä. Kirjasto on monipuolinen kohtaamispaikka eri ikäisille varkautelaisille.
Varkauden museoihin on vapaa pääsy. Näyttelyissä voit piipahtaa liki joka päivä, ja silloinkin kun museot ovat suljettuna, pääset kulttuuriperinnön, tiedon ja valokuvien ääreen verkkopalveluissa kuten piipunjuurella.finna.fi/. Voit myös vaikkapa pyöräillä julkisen taiteen tai arkkitehtuurin ääreen museoiden julkaisemien karttojen ja mobiilireittien avulla.
Soisalo-opisto ja muut harrastustoimijat tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia kulttuurin harrastamiseen. Tiesitkö, että aikuisetkin voivat aloittaa opinnot taiteen perusopetuksessa musiikin, tanssin tai kuvataiteen parissa? Tai kokeile erilaisia kursseja kansalaisopistossa. Nykyisin on tarjolla myös erilaisia lyhytkursseja ja tempauksia, jos viikoittaiseen harrastukseen on vaikea sitoutua. Opinto-ohjelma, luennot ja tapahtumat löytyvät opiston sivuilta www.soisalo-opisto.fi.
Varkauden kaupungin ja erilaisten kulttuuritoimijoiden tapahtumista saat tietoa kaupungin tapahtumakalenterista. Varkauden Teatterin monipuolinen ohjelmisto löytyy teatterin verkkosivuilta, jossa on myös käytännön vinkkejä teatteriin tulijalle. Teatteriin ei myöskään tarvitse mennä yksin, jos ei tahdo. Teatterikaveri-toiminnassa katsomoon mennään porukalla!
Pohjois-Savon kulttuuristrategia 2030

Kulttuuri kuuluu kaikille. Pohjois-Savon kulttuuristrategiassa ilmaistaan kulttuuri- ja taidetoimijoiden yhteinen tahtotila ja esitetään keinoja, joilla kulttuurialaa halutaan edistää maakunnassa.
Hyvää tuovan kulttuurin Pohjois-Savo -strategia 2030 viitoittaa suuntaa entistä paremmalle tulevaisuudelle niin visioin kuin käytännön toimenpide-ehdotuksin. Strategiaa laadittaessa on pyritty huomioimaan toimijoilta ja asukkailta nousevia tarpeita.
Kulttuuristrategian tärkeimpänä suuntaajana toimii laki kuntien kulttuuritoiminnasta 166/2019, jossa säädetään kunnan tehtävistä liittyen kulttuuritoimintaan. Toinen tärkeä strategian teemojen tausta-aineisto on Pohjois-Savon maakuntaohjelma 2022-2025. Lisäksi strategiatyössä keskeisenä lähtökohtana on kulttuurihyvinvointi.
Varkautelaiset ovat olleet mukana strategiatyössä vastaamalla kyselyihin verkossa ja tapahtumissa. Kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä pohjoissavolaisten toimijoiden kanssa strategiatyön aikana. Strategiaprosessia on vetänyt alueellinen kulttuuritoiminnan kehittämishanke Kulttuuri kuulolla.
Pohjois-Savon kulttuuristrategia
Hyvää tuovan kulttuurin Pohjois-Savo 2030 -strategian teemat
* Kulttuuri kuuluu kaikille
◊ Taiteesta ja kulttuurista työtä ja elinvoimaa
≈ Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia, elämäniloa ja lumovoimaa
Kulttuuripalkinto
Varkauden kaupungin hyvinvoinnin ja kasvatuksen toimiala jakaa vuosittain kaupungin kulttuuripalkinnon sekä tunnustuksia ja stipendejä.
Varkautelaiset voivat ehdottaa palkinnonsaajia vuosittain verkkolomakkeella. Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta käsittelee ehdotukset ja päättää palkintojen saajat.
Palkinnot jaetaan Itsenäisyysjuhlassa 6.12.
Varkauden kaupungin kulttuuripalkinnon, erityispalkinnon ja tunnustuspalkinnon saaneet:
Kulttuuripalkinnot
1981 Kaarlo Hilander
1982 Armas Männikkö
1983 Väinö Heiskanen
1984 Esa Pakarinen
1985 Eero Autio
1986 Tapio Kautovaara
1987 Väinö Rouvinen
1988 Pertti Tyrväinen
1989 Taru Mäntynen
1990 Jukka Itkonen
1991 Meeri Torvinen
1992 Varkauden Kameraseura ry
1993 Kurt-Henrik Putkonen
1994 Varkaus-Seura ry sekä erityismaininta Kyösti Koposelle
1995 Eino Puumalainen
1996 Leena Anttila
1997 Varkauden Soittokunta ry
1998 Matti Kanervala
1999 Timo Hämäläinen
2000 Helka Haukka
2001 Harri Eronen
2002 Moonfreeze breakdance-ryhmä
2003 Jürgen ja Liisa Kempf
2004 Hannu Itkonen
2005 Warkauden Kassiopeia ry
2006 Sirpa Ollikainen
2007 Leena Mäki-Patola
2008 Teatteriryhmä Nimettömät ry
2009 Tommi Laine
2010 Varkauden teatterin kannatusyhdistys ry/Varkauden Teatteri
2011 Riitta Pasanen
2012 Warkauden Mies-Laulajat ry
2013 Sinikka Tirkkonen
2014 Pekka Kinnunen
2015 Jukka Tyrväinen
2016 Timo Hämäläinen
2017 Kari Suhonen
2018 Marika Waldén
2019 Varkauden laulu
2020 Tuomas Sopanen
2021 Nino Tolvanen
2022 Taideniitty
Erityispalkinnot
1999 Varkaus 70 vuotta – kulttuurityön erityispalkinto: Nelly Himanka, Erkki Vepsäläinen, Klaudia Vonkkanen
2004 Varkaus 75 juhlavuoden kulttuurityön erityispalkinto: Katariina Behm, Paavo Jänis, Ulla Lehtonen, Jorma Tuunanen
2009 Varkaus 80 v juhlavuoden kulttuurin erityispalkinto: Esko Ropponen
2014 Varkaus 85 v juhlavuoden erityispalkinto Tapio ja Terho Lankinen
2017 Jere Koistinen
2019 Tommi Sirviö ja Jussi Vänttinen
2020 Katja Torvikoski ja Luca Calzavara
Tunnustuspalkinnot
2003 Noora-Helena Korpelainen, Heli Vepsäläinen
2004 Hanna Pohjola, Vesa Vitikainen, Phenomenon-tanssiryhmä, Pure Tactiks-breakdanceryhmä, Lumihukat ry
2007 Lights Out –bändi, Ville Kantanen, Päivi Honkanen
2008 Antti Aho
2011 Timo Heinonen
2013 Lauri Andersin, Merja Männikkö
2015 Rimpsaus-yhtye
2016 Savon Kinot Oy
2017 Orkesteri Illan Varjo
2018 Vilja Itkonen
2019 Taru Mäntynen
2020 Arto Julkunen
2021 Pekka Koponen
2022 Varkauden KesäKlassinen