Hyppää pääsisältöön

Metsäkansa

Teollisuuden tekijät - Metsäkansa

Sahin torpan pihanmaalla on ojennuksessa osa 120 uittomiehistä, he ovat lähtövalmiina Suovun joelle Kuopion maalaiskunta vuonna 1914

Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Osakeyhtiön kokoelma/ Ivar Ekström

Varkauden museoiden Teollisuuden tekijät -teeman toinen näyttely keskittyy teollisuuden alkutuotantoon, puunhankintaan ja kuljetukseen kaukaisista korvista Varkauden tehtaille. Metsäkansan elämä ja metsätyöt ovat luoneet pohjan koko Varkauden teolliselle kehitykselle. Näyttely perustuu Ivar Ekströmin Metsäkansa-valokuvakokoelmaan.

Pettu ja pontikka sekä monet muut köyhän kansan nautintoaineet tulevat tutuiksi Ivar Ekströmin kertomuksissa, joissa liikutaan halki korpitaivalten aluksi uskollisella Into-tammalla ja myöhemmin sivuvaunullisella Harley Davidson –moottoripyörällä. Välillä pysähdytään nauttimaan vaatimatonta ateriaa savupirtin pöydän ääreen.

Valokuvaaja Ivar Ekström työskenteli A. Ahlström Osakeyhtiön palveluksessa vuodesta 1909 lähtien. Aluksi hän työskenteli yhtiön metsätyömailla ”Römmin kiertävänä kasöörinä”. Myöhemmin hän toimi vuoden 1918 torpparilain alaisten tilojen lohkomistöissä ja tämän jälkeen metsätyönjohtajana A. Ahlström Osakeyhtiön metsätyömailla. Koko palvelusaikansa Ivar Ekström toimi varsinaisen työnsä ohessa myös yhtiön valokuvaajana.

Ekströmin 51-vuotisen työuran aikana teollisuus muutti kansan elämää ja elinkeinoa, mutta myös suomalaista metsää ja metsäsuhdetta.  Ekström dokumentoi katoavan maailman elinolosuhteita ja työtä Savon ja Kainuun syrjäseuduilla. Hän kokosi ansiokkaan Metsäkansa -kokoelman, jossa on yli 300 hänen ottamaansa valokuvaa. Kokoelmasta heijastuu hänen ilkikurinen huumorintajunsa, mutta ennen kaikkea hänen kunnioittava suhtautumisensa metsäkansaan ja heidän työnsä merkitykseen.

Sivun alkuun