Hyppää pääsisältöön

Myrrys

Myrrys - Jenni Tieahon luontoveistoksia

18.5.–17.9.2023

Jenni Tieahon taiteen lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa sekä myyttisessä metsätarustossa. Nykytaiteen näkökulmasta teokset liittyvät viime vuosikymmenten ympäristö- ja ekotaiteeseen, ja siinä erityisesti pyrkimykseen käyttää luonnonmateriaaleja muuttuvan luontosuhteemme ilmentämiseen. Tieahon veistokset kertovat jaetusta historiasta, yhteisistä kokemuksista ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Tieahon intuitiivinen työskentelytapa yhdistyy luonnollisella tavalla hitaaseen valmistusprosessiin. Työskentelymetodin aikana taiteilijan arjen kokemukset ja sisäinen keskustelu siirtyvät teoksia kannattelevaksi voimaksi, joissa yhdistyvät herkkyys ja haavoittuvuus, mystiikka ja alkuvoima. Näyttelyn nimessä esiintyvä myrrys tarkoittaa tietäjää.

Jenni Tieahon näyttely Varkaudessa haastaa metsäteollisuudesta elävän Varkauden keskustelemaan ja miettimään teollisuuden alan uusia, ympäristöystävällisiä ja luonnon kiertokulkua kunnioittavia innovaatioita. Pohdinta koskee myös Tieahon omia teoksia, joita varten taiteilija punnitsee tarkoin materiaalivalintojaan ja niiden luonnonmukaisia ekosysteemejä.

Teokset valmistuvat vuoden kiertokulkua mukaillen ja materiaali on kerättävä otollisena hetkenä luonnosta – kuivattava ja varastoitava, jonka jälkeen teosten työstäminen alkaa. Teoksilla on oma elinkaarensa, ja toisinaan ajan myötä teokset maatuvat takaisin luontoon osaksi luonnonkiertokulkua.

Näyttelyn teosvalinnat on tehty yhteistyössä Heinolan taidemuseon kanssa, minne näyttely siirtyy Varkauden jälkeen.

Sivun alkuun