Hyppää pääsisältöön

Siskoja ja narttuja

Siskoja ja narttuja – leikattuja kuvia taidehistoriasta

Kirsimaria E. Törösen taideteos wives lovers whatever jossa musta paloista koostuva silhuetti valkoisella seinällä

Kirsimaria E. Törönen: Wives, lovers, whatever 2020

Kirsimaria E. Törönen

3.3.−7.5.2023

Varkauden taidemuseo

Eurooppalaiset suurmestarit, kuten Sandro Botticelli, Edouard Manet, Paul Gauguin, Henri Matisse ja Egon Schiele heräävät henkiin väkevin voimin kuvataiteilija Kirsimaria E. Törösen teoksissa. Työprosessi on sisältänyt alkuperäisen teoksen näkemisen fyysisesti ja pitkän tutkimusprosessin uusiin nahkoihin pukeutuneena. Renessanssimainen runsas riemu puhuttaa läsnäolollaan.
Kirsimaria E. Törönen tulkitsee taidehistoriaa uusista, usein räväköistäkin, näkökulmista haastaen katsojan miettimään näkemäänsä ja kokemaansa. Reliefimäisissä ääriviivapiirroksissa on myös tunnistettavia symboleja ja ornamentteja, jotka kumpuavat eri kulttuureista aina primitiivisiin sivilisaatioihin.
Yksittäinen teos Viimeisellä rannalla (Thomé) on Varkauden kannalta merkityksellinen, sillä arkkitehtiveljekset Valter ja Ivar Thomé suunnittelivat kaupungin asemakaavan. Varkauden museoiden näyttelyssä on esillä myös valokuvasarja, jota Kirsimaria E. Törönen on tehnyt yhteistyössä tšekkiläisen valokuvaajan, Jan Prohibnýn kanssa. Siinä missä Törönen muokkaa taidehistorian ikonisia kuvia, Prohibný muokkaa maisemaa esittäen uusia näkökulmia. Yhteisissä teoksissa yhdistyvät eri aikakaudet muistin jättämiin jälkiin.

Törönen on palkittu Mikkelin kaupungin Mikkeli-palkinnolla vuonna 2011 ja Taiteen edistämiskeskuksen Etelä-Savon taidepalkinnolla vuonna 2016. Hän työskentelee laaja-alaisesti taide- ja kulttuurialan asiantuntijatehtävissä taiteilijana, tuottajana, kuraattorina sekä taidekasvattajana. Hän asuu ja työskentelee Mäntässä ja Ivalossa.

Sivun alkuun