Hyppää pääsisältöön

Hyvänmielenosoitus yhdistää taiteen ja mielenterveyden

Varkaudessa osallistutaan kansainväliseen Mental Health Art Weekiin laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hyvänmielenosoitus keskiviikkona 24.5. on jokaiselle suunnattu tapahtuma, johon ovat tervetulleita kaikki Varkauden alueen asukkaat.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella mielenterveystyötä tekevä sairaanhoitaja Riitta Pasanen sai ajatuksen syksyllä 2022 osallistumesta MHAW-tapahtumaan. Idea oli elänyt Riitan mielessä jo useamman vuoden ajan.

- Otin idean puheeksi Varkauden kaupungin nuorisopalvelujen Kati Rytilahden ja Savon mielenterveysomaiset FinFami ry:n Ritva Parviaisen kanssa. Tästä kohtaamisesta idea lähti lentoon ja ympärille alkoi kerääntyä innokkaita yhteistyökumppaneita, Pasanen kertoo.

Pian tapahtuma kasvoi kaiken kansan toritapahtumaksi, jota on toteuttamassa Varkauden kaupungin, Savon mielenterveysomaiset FinFami ry:n sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueen mukana kymmenkunta eri tahoa. Tapahtuman tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja kasvattaa ymmärrystä kulttuuri- ja taide-elämysten vaikutuksista mielenterveyteen.

Skotlannista alkunsa saanutta tapahtumaa järjestetään Suomessa nyt yhdeksättä kertaa, teemana on tänä vuonna “Tunne tunteesi”. Varkaudessa teemaa on tarkennettu “Tunteet tutuiksi - hyvän mielen eväiksi”-sloganilla.  Alueen asukkailta on kerätty kauniita lauseita ja niiden pohjalta on pidetty erilaisia taidetyöpajoja eri ikäryhmien kanssa.Näiden työpajojen tuotoksia nähdään hyvänmielenosoituksessa mielenosoituskyltteinä.

MHAW-viikon pääohjelmana Varkaudessa järjestetään Hyvänmielenosoitus keskiviikkona 24.5. klo 18.00 alkaen, jolloin kaikille avoin kulkue lähtee Laivanrakentaja-muistomerkiltä (Hertunranta) klo 18.00 ja päätyy Taulumäen torille n. klo 18.20.

- Tule mukaan kulkueeseen osoittamaan mieltäsi hyvän puolesta! Voit pukeutua hyvää mieltä tuottavasti, ottaa mukaan oman kyltin tai banderollin tai tulla ihan vain omana itsenäsi. Olet lämpimästi tervetullut, toivottavat tapahtuman järjestäjät.

Toritapahtumassa kuullaan tapahtuman suojelijan, muusikko Marko Hietalan videotervehdys, musiikkia esittävät Vt23-Jatsiorkesteri, Varkauden Laulu ja Varkauden Teatteri. Lisäksi ohjelmassa on mm. Helvi Häkäpöntön Hyvänmielen taukojumppa ja menossa on mukana myös Pahanmielenpeikko ja antitoivomuskaivo.

Varkauden museoilla (Wredenkatu 5 A) on torstaina 25.5. klo. 9.00–15.00 ohjelmassa Lapset, luonto & leikki -taidetapahtuma. Museoiden omalla laavulla koetaan aistielämyksiä ja nähdään valokuvia Varkauden museoiden kuvakokoelmasta. Koko tapahtuman ajan on Unelmakartta -työpaja, jossa luodaan karttoja unelmien luontoon tai mielikuvituksen metsään. Klo 10.00 on Satuopastus Jenni Tieahon "Myrrys" -näyttelyyn yhdessä Pilke luontopäiväkoti Nappulan Viskari -ryhmän kanssa. Opastuksella myös yleisö voi leikkiä ja laulaa mukana.

Lisätietoja: www.varkaus.fi/hyvämieli

Sivun alkuun