Skip to main content

Lasten tehdas

Lasten tehtaan logo

Lasten tehdas on toiminnallinen, Varkauden teollisuutta esittelevä lasten oma näyttely, jossa viihtyy koko perhe vauvasta vaariin. Se mikä on yleensä museossa kiellettyä, on lasten tehtaalla sallittua! Esimerkiksi tilaan ei sijoiteta esineitä, joihin ei saisi koskea. Lasten tehtaalla saa myös huutaa, juosta ja riehua. Tavoitteena on mahdollistaa lapselle luova leikki, johon liittyy aistituntemuksia, motorisia taitoja, eläytymistä kuin myös vähän jännitystä. Puuhata voi yksin, mutta myös yhdessä. Leikin lomassa Varkauden moderni ja historiallinen teollisuus tulee tutuksi niin tiede- kuin yritysmaailman näkökulmasta. Tilan viihtyvyyteen pyritään panostamaan siten, että se olisi mieluinen säännöllinen vierailu- ja ajanviettopaikka erityisesti lapsiperheille mutta myös päiväkoti- ja kouluryhmille. Lasten tehtaalla on kiva viettää aikaa ja sinne voi palata uudelleen vaikka joka päivä!

Lasten tehtaaseen liittyy läheisesti myös museon monitoimitilassa toimiva Albert Krankin Älypaja. Älypaja on erityisesti ryhmille suunniteltu tutkimisen ja kokeilemisen tila, jossa pääsee nimensä mukaisesti rassaamaan älynystyröitään. Älypajalla toteutetaan erilaisia ohjattuja työpajoja, joissa voi tutustua esimerkiksi paperintuotantoon tai konetekniikan oppeihin. Oivaltaminen ja ahaa -elämykset ovat Älypajan suola!

 

Astuessasi sisälle Lasten tehtaalle päädyt ensimmäisenä työhönottokonttoriin, jossa saat itsellesi teollisuuden parista ammatin ja työtehtävän. Halutessasi voit pukeutua teemaan kuuluvasti ja tutustua tarkemmin konttorissa työskentelyyn. Kun koet olevasi valmis, voit kulkea tehtaan portista tehdasalueelle ja soittaa tehtaan pilliä työvuoron alun merkiksi.

Tehdasalueella voit tutustua konepajatyöskentelyyn ryömimällä jännittävän valtavan kattilan sisälle ja kokeilemalla simulaatiota esimerkiksi hitsaamisesta. Myös telakkateollisuus tulee tutuksi laivanrakennuksen parissa. Saatko rakennettua laivan valmiiksi esimerkin avulla, vai onko laivasi kokonaan oman mielikuvituksesi tuotosta? Urheimmat uskaltautuvat paperikoneen vietäväksi, tutustuttuaan ensin paperiteollisuuden alkutuotantoon aisteja hivelevässä metsässä. Pystyyköhän metsän äänimaiseman avulla päättelemään, mistä paperintuotanto saa alkunsa? Energiatuotannon ihmeisiin on mahdollista perehtyä energiaseinän äärellä, jossa näprättävää ja oivallettavaa riittää kaikille! Tiedätkö miten vesivoima toimii? Entä tiedätkö mitä kaikkea hurjan jännittävää Varkaudessa on tuotettu energiantuotannon tarpeisiin? Leikin lopuksi voit kulkea portista takaisin työhönottokonttoriin tai poistua suoraan tehtaan ovesta. Olet tervetullut takaisin milloin vain!

Back to top