Rakentamisen luvat
Varkauden kaupungin rakennusvalvonnasta haettavia lupia ja sinne tehtäviä ilmoituksia ovat:
- rakennuslupa
- toimenpidelupa
- purkamislupa
- toimenpideilmoitus
- purkamisilmoitus
- maisematyölupa
Tämä ohje on yleisluonteinen. Tarvittaessa luvanvaraisuuden selvittämiseksi on oltava yhteydessä rakennusvalvontatoimistoon, josta voi kysyä myös muita toimintaohjeita.
Käytämme neuvonta ja lupa-asioissa Lupapiste.fi – palvelua.
Lupien hakemisesta on erillistä ohjeistusta tällä sivulla kohdissa 1-12 ja Lupapiste.fi:ssä.
Pienten rakennusten ja rakennelmien luvanvaraisuudesta sekä talotekniikan remonteista on lisää ohjeistusta ja lomakkeita rakennusvalvonnan etusivulla kohdassa Rakennusvalvonnan lomakkeet ja ohjeet.
Jos suunniteltu rakentaminen poikkeaa vähäistä enemmän asema- tai yleiskaavasta tai sijaitsee rakennuskielto- tai suunnittelutarvealueella, tarvitaan ennen rakennusluvan hakemista poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu. Poikkeamisluvan hakemiseen ohjeet täällä.
1. Päärakennus
Rakennus on asumiseen, työntekoon, varastointiin tai muuhun käyttöön tarkoitettu kiinteä tai paikallaan pidettäväksi tarkoitettu rakennelma, rakenne tai laitos, joka ominaisuuksiensa vuoksi edellyttää viranomaisvalvontaa (MRL 113 §). Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa (MRL 125 §).
RAKENNUKSEN ULKOPUOLISET LUVANVARAISET MUUTOKSET

Rakennuksen laajentaminen
Rakennuksen laajentaminen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisääminen tarvitsee rakennusluvan (MRL 125 §).
Julkisivun muuttaminen
Ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen taikka ikkunajaon muuttaminen käsitellään toimenpideluvalla.
Vesikatteen muutokset
Kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen käsitellään toimenpideluvalla.
Parvekelasitus, terassi, lasikate tai katos
Katetun terassin rakentaminen, olevan terassin kattaminen ja olevan katetun terassin lasittaminen vaativat luvan. Lasitettu terassi lasketaan kerrosalaan mukaan silloin, kun se on varustettu kiinteillä laseilla. Jos terassin seinät ovat umpinaisia, terassi katsotaan rakennuksen laajennukseksi. Jos lasitetun terassin laseista vähintään 30 % on avattavia, terassia ei lueta kerrosalaan.
Terassin rakentaminen ei yleensä edellytä lupaa silloin, kun se on kattamaton, avonainen ja se sijoittuu asemakaavan tai rakennusjärjestyksen sallimalle alueelle.
Rakennuksiin liittyvät rakennelmat käsitellään julkisivutoimenpiteinä ja vaativat näin ollen toimenpideluvan.
RAKENNUKSEN SISÄPUOLISET LUVANVARAISET MUUTOKSET

Käyttötarkoituksen muutos
Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muutos on rakennusluvanvarainen. Lupaa edellyttävänä käyttötarkoituksen muutoksena pidetään muun ohella loma-asunnon käytön muuttamista pysyvään asumiseen.
Huoneistojärjestelyt
Huoneistojärjestelyllä tarkoitetaan asuinhuoneiston jakamista tai yhdistämistä. Huoneistojärjestelyt käsitellään toimenpideluvalla.
Tulisija tai -hormi
Uuden tulisijan ja hormin rakentaminen on rakennusluvanvarainen muutostyö.
Kantavat rakenteet
Kantaviin rakennusosiin tehtävät muutokset käsitellään rakennuslupa-asioina.
Palotekniset muutokset
Palotekniset muutokset tarvitsevat rakennusluvan, sillä ne vaikuttavat rakennuksen käyttäjän turvallisuuteen. Muutokset voivat koskea esimerkiksi palo-osastointeja ja uloskäytäviä.
Talotekniikan muutos tai korjaus
Talotekniikan luvanvaraiset muutokset koskevat vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmän sekä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän rakentamista, uusimista tai laajamittaista korjaus- ja/tai muutostyötä. Myös käyttövesijohtojen sisäpuolinen pinnoittaminen on luvanvarainen toimenpide.
Viemäriputkien pinnoittaminen tai sukittaminen ei edellytä lupaa. Rakennuksen salaojituksen uusiminen ei erillisenä toimenpiteenä edellytä lupaa tai ilmoitusta.
Talotekniikkaremontit Keski-Savo
Märkätilan muutos tai korjaus
Märkätila on huonetila, jonka lattiapinta joutuu käytössä alttiiksi vedelle ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä. Tällaisia tiloja ovat kylpyhuoneet, pesuhuoneet, suihkuhuoneet ja saunat.
Märkätilan laajentaminen tai uuden tekeminen muuhun sisätilaan käsitellään rakennusluvalla.
Kun märkätilan pinnat ja vedeneristys uusitaan, ei rakennusvalvonnan lupaa tähän tarvita.
2. Talousrakennus
Talousrakennuksia ovat esimerkiksi asuin- ja vapaa-ajan asuinrakennuksiin kuuluvat vajat, varastot, autotallit ja saunat.
Talousrakennukset tarvitsevat rakennusluvan.

3. Saunarakennus
Saunarakennuksia ovat asuinrakennuksia ja vapaa-ajan asuinrakennuksia palvelevat saunat sekä erikseen vuokrattavat saunat.

Kiinteällä tulisijalla varustettavat rakennukset, kuten saunat vaativat aina rakennusluvan. Näihin lukeutuu myös tynnyrisaunat ja muut pienet ulkosaunarakennukset.
Saunan enimmäiskoko ja vähimmäisetäisyys on yleensä määrätty asema- tai yleiskaavassa.
Savusauna on palovaarallinen rakennus, jolta edellytetään pidempiä etäisyyksiä rakennuksiin ja kiinteistön rajaan.
4. Rakennelma
Rakennelma on varastointiin tai muuhun käyttöön tarkoitettu pienikokoinen tila tai rakenne, jolla ei ole kiinteitä ja raskaita perustusrakenteita. Rakennelma ei muodosta kerrosalaa.
Rakennelmia ovat muun muassa pienehköt katokset, kioskit, käymälät, esiintymislavat tai muut vastaavat rakennelmat.

Ilmoituksen vaativia rakennelmia ovat 5-10 m2 kokoiset vajat, huvimajat ja muut vastaavat.
Katokseksi katsotaan rakennus, jonka seinäpinta-alasta vähintään 30 % on avointa. Yli 10 m2 katoksista on tehtävä toimenpideilmoitus. Katoksen koon kasvaessa tai muusta erityisestä syystä käsittely tapahtuu lupa-asiana. Useamman astian jätekatoksille on haettava rakennuslupa, koska siihen liittyy paloturvallisuuteen liittyviä valvontatarpeita. Myös kiinteällä tulisijalla ja hormilla varustettu grillikatos on luvanvarainen samasta syystä.
Edellä mainittua isommat rakennelmat ovat luvanvaraisia.
5. Rakennuksen purkaminen
Purkamislupa tarvitaan asemakaava-alueella ja rakennuskieltoalueella rakennuksen tai sen osan purkamiseen. Lupa tarvitaan myös talousrakennuksen purkamiseen ja asemakaava-alueen ulkopuolella tapahtuvaan purkamiseen, mikäli rakennusta voidaan pitää historiallisesti merkittävänä, rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana.

Purkamisilmoitus tarvitaan talousrakennuksen ja asemakaava-alueen ulkopuolella olevan rakennuksen purkamiseen.
Jos purkamisen yhteydessä haetaan rakennuslupaa samalle rakennuspaikalle, voidaan purkaminen käsitellä rakennusluvan ohessa.
6. Jätevesien käsittely
Haja-asutusalueen viemäriverkoston ulkopuolella olevat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät ja niiden merkittävät muutokset ovat toimenpideluvan varaisia.
Jätevedet on käsiteltävä ympäristösuojelulain 103§ ja 18§ sekä kunnan ympäristömääräysten mukaisesti. Selvitys ja suunnitelmat jätevesien käsittelyjärjestelmästä tulee liittää lupa-asiakirjoihin.
Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella
7. Maalämpöjärjestelmät
Maalämmön hyödyntämiseen tarkoitetun lämpökaivon poraamiseen on haettava lupa. Lupa vaaditaan myös lämmönkeruuputkiston asentamiseen maahan tai veteen.
Maalämpökaivon sijoituksessa tulee huomioida riittävät etäisyydet kiinteistön rajoista, rakennuksista ja muista maalämpökaivoista. Ennen sen poraamista täytyy selvittää tontin maanpinnan alapuolella olevien rakenteiden, kuten kaapeleiden, putkien ja viemäreiden sijainti.
Maalämpöjärjestelmien osalta rakennusvalvonta tekee pyynnöstä loppukatselmuksen toimistotyönä kun porausraportti on toimitettu ja/tai merkinnät tehty tarkastusasiakirjaan.
Maalämpöjärjestelmät
8. Aitaaminen
Katu- tai muuhun yleiseen alueeseen rajoittuva kiinteä aita tai reunusmuuri on luvanvarainen. Kiinteä aita tarkoittaa yleensä rakennettua puu-, kivi- tai metalliaitaa. Istutettava pensasaita ja tontin sisäiset aidat eivät edellytä rakennusvalvonnan lupaa.
Aidan tulee soveltua ympäristöön materiaaleiltaan, korkeudeltaan ja muulta ulkoasultaan. Katua tai muuta yleistä aluetta vastassa oleva kiinteä aita on tehtävä kokonaan tontin tai rakennuspaikan puolelle. Aidasta ei saa aiheutua haittaa liikenteelle.
Tonttien tai rakennuspaikkojen välisestä aidasta huolehtii puoleksi kummankin tontin tai rakennuspaikan haltijat. Mikäli asiasta ei sovita, siitä päättää rakennusvalvontaviranomainen.
9. Maisematyölupa
Maisematyölupa tarvitaan maisemaa muuttavaan puiden kaatamiseen tai maanrakennustyön asemakaava-alueella tai yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään lukuun ottamatta puiden kaatamista yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetuilla alueilla. Lupaa edellytetään myös alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle rakennuskielto on yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten määrätty.
Puiden poistamisessa tulee huomioida sen vaikutus maisemaan tai kaupunkikuvaan. Kaupunkikuvallinen merkitys tässä yhteydessä voi tarkoittaa esimerkiksi puuriviä, kujannetta, suurikokoista tai kaupunkimaisemasta erottuvaa tai suojeltua puuta.
Jos puilla on merkitystä naapureille esimerkiksi näkösuojan, meluntorjunnan tai ilmanlaadun kannalta, on tarvittaessa kuultava naapuria asiassa.
Kun on kyse vaikutuksiltaan vähäisistä toimenpiteistä, lupaa ei tarvita. Rakennustarkastaja antaa pyydettäessä lausunnon kulloinkin kyseessä olevan toimenpiteen luvanvaraisuudesta. Lausunto tarvitaan myös, jos halutaan suorittaa rakentamista valmistelevia töitä, ennen kuin rakennuslupa on lainvoimainen.
Maisematyölupaa puiden poistamiseen ei tarvita, jos on kyse puista, jotka ovat alle 5 metrin etäisyydellä rakennuksesta tai yksittäisistä puista. Lupaa ei tarvitse myöskään alle 9 cm läpimitaltaan yhden metrin korkeudelta maasta olevia puita.
Lupaa ei tarvita, jos toimenpide perustuu maantielain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan tai ratalain mukaiseen hyväksyttyyn ratasuunnitelmaan. Maisematyölupaa koskevia säännöksiä ei sovelleta sellaiseen maa-ainesten ottamiseen, johon tarvitaan maa-aineslaissa tarkoitettu lupa.
Puiden poistaminen
10. Tontilla tehtävät muut työt
Katuliittymän muutokset käsitellään toimenpideluvalla.
Kun siistitään lähiympäristöä omatoimisesti, on hyvä sopia asiasta välittömässä läheisyydessä olevien naapureiden kanssa.
Rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa (MRL 167§ 1mom.)
Uudis- ja lisärakentamisen yhteydessä pihamaa tulee suunnitella ja toteuttaa niin, ettei rakentamisella lisätä pinta- ja sadevesien valumista tontin rajan yli naapurin puolelle.
11. Muut luvanvaraiset toimenpiteet
Muut kuin edellä mainitut luvanvaraiset toimenpiteet on lueteltu alla.
Aurinkopaneelit
Kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin tai -keräimen asentaminen tai rakentaminen on luvanvaraista.
Aurinkopaneelien asentaminen rakennukseen ei pääsääntöisesti edellytä lupaa tai ilmoitusta, jos ne asennetaan katon lappeen pintaan ja sen suuntaisesti. Seinälle asennettaessa ne edellyttävät pääsääntöisesti luvan. Suojeltujen tai muiden erityisiä arvoja omaavien rakennusten osalta luvanvaraisuus on varmistettava erikseen rakennusvalvonnasta.
Mainostoimenpide
Toimenpideluvan tarvitseva mainoslaite on yli 0,5 m2 teksti tai kuva, joka asetetaan ulkosalle mainos- tai muussa kaupallisessa tarkoituksessa tai ikkunaa peittävä mainos pysyvästi tai pitkäaikaisesti asetettuna.
Liikuteltava laite
Liikuteltava laite tarkoittaa asuntovaunua tai -laivaa tai vastaavaa, jota pidetään paikallaan sellaista käyttöä varten, joka ei liity tavanomaiseen retkeilyyn tai veneilyyn. Tällainen liikuteltava laite edellyttää toimenpidelupaa.
Erillislaite
Erillislaitteita ovat muun muassa mastot, piiput, varastointisäiliöt, hiihtohissit, muistomerkit, suurehkot antennit, suurehkot valaisinpylväät tai vastaavat tai 10 metriä korkeammat tuulivoimalat. Muut edellä mainitut vaativat toimenpideluvan, mutta suurehkojen valaisinpylväiden osalta paikasta riippuen.
Vesirajalaite
Vesirajalaitteella tarkoitetaan suurehkoa laituria, siltaa tai muun vesirajaa muuttavan tai siihen olennaisesti vaikuttavan rakennelmaa, kanavaa, aallonmurtajaa tai vastaavaa. Edellä mainitut tarvitsevat toimenpideluvan.
Yleisörakennelma
Yleisörakennelma tarkoittaa muun muassa urheilupaikkaa, kokoontumispaikkaa, asuntovaunualuetta tai vastaavaa, katsomoa tai tilapäistä yleisötelttaa tai vastaavaa. Yleisöteltta tai vastaava tilapäinen rakennelma voidaan käsitellä ilmoituksella, mutta muut edellä mainitut edellyttävät pääasiassa toimenpideluvan.
Säilytys- tai varastointialue
Säilytys- tai varastointialueisiin lukeutuvat muun muassa muusta alueesta erotetut suurehkot varastointi-, pysäköinti- tai lumenläjitysalueet tai vastaavanlaiset alueet. Tällaiset alueet edellyttävät toimenpidelupaa.
Tilapäinen ja määräaikainen rakennus
Tilapäisenä rakennuksena pidetään rakennusta, joka sen rakenne, arvo ja käyttötarkoitus huomioon ottaen on katsottava tarkoitetun pystytettäväksi paikallaan enintään mainitun ajan. Tilapäiselle rakennukselle voidaan myöntää rakennuslupa enintään viideksi vuodeksi.
Määräaikainen rakennus tarkoittaa tietyksi ajaksi pysytettävää rakennusta. Määräaikaiselle rakennukselle voidaan asettaa rakennuslupaan määräaika.
12. Ilman lupaa tehtävät toimenpiteet
Pihamaan varusteiksi tai kalusteiksi katsottavat rakennelmat eivät edellytä lupaa. Kalusteiksi luetaan muun muassa paljut ja poreammeet. Näihin rakennelmiin sisältyy muun muassa erilliset pohjapinta-alaltaan enintään 5 m2:n kokoiset leikkimökit ja vajat, maakellarit sekä alle 10 m2:n kokoiset katokset. Katoksien osalta täytyy selvittää, liittyykö niihin paloturvallisuuteen liittyviä tai muita erityisvalvontatarpeita. Pienehköt avonaiset terassit tai alle 10 m laiturit eivät ole luvan- tai ilmoituksenvaraisia.
Edellä mainitut ilman lupaa tehtävät toimenpiteet on rakennettava säädösten ja määräysten mukaiselle etäisyydelle naapurin rajasta ja rakennuksista. Niiden on sopeuduttava ympäristöön eikä niistä saa aiheutua naapurille kohtuutonta haittaa.