Kirjastot ja palvelut
Varkauden keskustassa toimivan Varkauden kaupunginkirjaston lisäksi Varkaudessa toimii Kangaslammin lähikirjasto
Aukioloajat
Pääkirjasto
Palveluaika: | |
---|---|
ma-to | klo 10-19 |
pe | klo 10-17 |
la | klo 10-15 |
su | suljettu |
Itsepalveluaika: | |
ma-la klo 9-10 |
Lehtisali ja näyttelytila avataan kaikkina aukiolopäivinä klo 9 ja kirjastoa voi käyttää itsepalveluperiaatteella klo 9-10.
Aattoina ja joulun sekä juhannuksen aatonaattoina klo 9-15.
*) aatot vuonna 2025 ovat: 17.3. kiirastorstai, 30.4. vapun aatto, 28.5. helatorstain aatto, 19.6. juhannuksen aatonaatto, 31.10. pyhäinpäivän aatto, 5.12. itsenäisyyspäivän aatto, 23.12. joulun aatonaatto, 31.12. uudenvuoden aatto.
*) kirjasto on suljettu uudenvuodenpäivänä, loppiaisena, pitkäperjantaina, pääsiäislauantaina. 1. ja 2. pääsiäispäivänä, helatorstaina, vappupäivänä, juhannusaattona, juhannuspäivänä, pyhäinpäivänä, itsenäisyyspäivänä, jouluaattona ja joulupäivänä sekä Tapaninpäivänä.
Mahdolliset toimenpiteet sähkökatkon sattuessa: Jos katko on tiedossa etukäteen, tiedotamme siitä kirjaston facebook-sivuilla ja kirjastorakennuksessa. Jos katko tapahtuu aamulla, kirjasto avataan vasta katkon jälkeen. Iltapäivällä tai illalla kirjasto suljetaan katkosta alkaen.
Kangaslammin lähikirjasto
ma, to | 10-17 |
ti, ke, pe | 10-15.30 |
aattoina* sekä juhannuksen ja joulun aatonaattoina klo 10.00 - 14.00
*) aatot vuonna 2024 ovat: 5.1. Loppiaisen aatto, 28.3. Kiirastorstai, 30.4. Vapun aatto, 8.5. Helatorstain aatto, 20.6. Juhannuksen aatonaatto, 1.11. Pyhäinpäivän aatto, 5.12. Itsenäisyyspäivän aatto, 23.12. Joulun aatonaatto, 31.12. Uuden vuoden aatto
*) kirjasto on suljettu uudenvuodenpäivänä, loppiaisena, pitkäperjantaina, pääsiäislauantaina. 1. ja 2. pääsiäispäivänä, helatorstaina, vappupäivänä, juhannusaattona, juhannuspäivänä, pyhäinpäivänä, itsenäisyyspäivänä, jouluaattona ja joulupäivänä sekä Tapaninpäivänä
Asiakkaana kirjastossa
Tervetuloa kirjastoon
Varkauden kaupunginkirjasto on osa Lumme-kirjastokimppaa.
Lumme-kirjastoihin kuuluvat Enonkosken, Hirvensalmen, Joroisten, Juvan, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden yleiset kirjastot.
Lumme-kirjastot ovat kaikille avoimia. Niiden kokoelmat ovat maksutta kaikkien käytössä yhdellä kirjastokortilla.
Kirjastoissa käytettävää ja lainattavaa aineistoa
- kauno- ja tietokirjallisuutta
- aikakauslehtiä, sanomalehtiä ja erityisalojen lehtiä
- selko- ja isotekstisiä kirjoja
- kielikursseja
- äänikirjoja ja kuunnelmia
- DVD-elokuvia
- videoelokuvia ja asiaohjelmia
- cd-levyt
- lp-levyt pääkirjaston varastossa (kysy henkilökunnalta)
- nuotit
- musiikkikirjallisuus
- musiikki-DVD:t
- Lainaamo
Lumme-kirjastojen käyttösäännöt 1.3.2024 alkaen
Asiakasrekisteri
Asiakkaalla on oikeus henkilöllisyytensä todistettuaan saada tietää, mitä häntä koskevaa tietoa kirjaston rekisterissä on. Lumme-kirjastojen tietosuojaseloste on nähtävillä kirjastoissa sekä verkkokirjastossa lumme.finna.fi.
Asiakkuus Lumme-kirjastoissa
Saat kirjastokortin kirjaston asiakaspalvelupisteestä esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen ja ilmoittamalla osoitteesi Suomessa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.
Kun rekisteröidyt Lumme-kirjastojen asiakkaaksi, sitoudut noudattamaan kulloinkin voimassa olevia käyttösääntöjä ja laina-aikoja.
Alle 15-vuotiaalla on oltava huoltajan tai muun täysi-ikäisen vastuuhenkilön suostumus. Päiväkodin, koulun, laitoksen tai yhteisön edustaja saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella. Asiakas tai yhteisön vastuuhenkilö on vastuussa lainatusta aineistosta sekä lainojen uusimisesta ja palauttamisesta. Vastuuhenkilö on vastuussa alle 15-vuotiaan lainoista. Lainauskiellossa oleva henkilö ei voi toimia vastuuhenkilönä.
Olet omalta osaltasi tai vastuuhenkilönä yhteisösi osalta vastuussa siitä, että yhteystiedot ovat oikein. Voit muuttaa yhteystiedot verkkokirjastossa tai kirjastossa asioimalla. Nimenmuutoksen voit tehdä vain kirjastossa paikan päällä käymällä ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen uudella nimellä.
Ilmoita kortin katoamisesta välittömästi kirjastoon.
Emme vastaa avoimen vierasverkon (WLAN) käytöstä tai kirjastossa käytetyn tai kirjastosta lainatun välineistön mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.
Lainaaminen ja palauttaminen
Tarvitset lainaamiseen kirjastokortin. Aineiston laina-aika on aineistosta riippuen 1–28 vuorokautta. Osalla aineistosta voi olla poikkeavia lainauskäytäntöjä.
Henkilöasiakkaalla voi olla kerrallaan enintään 100 lainaa, joista DVD- ja Bluray-levyjä enintään 20 kappaletta sekä lasten konsolipelejä viisi kappaletta ja aikuisten konsolipelejä viisi kappaletta. Noudatamme pelien ja elokuvien ikärajoja lainatessa.
Uusi tai palauta aineisto viimeistään eräpäivänä. Laina-aika umpeutuu eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä ja verkkokirjastossa vuorokauden vaihtuessa. Voit uusia lainat kahdeksan (8) kertaa, jollei niihin ole varauksia.
Lainan eräpäivästä saat halutessasi ennakkoilmoituksen sähköpostiisi. Myös lainaus- ja palautuskuitit saat halutessasi sähköpostiin.
Kirjastot eivät voi vaikuttaa häiriöihin tietoliikenneyhteyksissä, joten häiriöt eivät vähennä mahdollisia maksuja.
Voit palauttaa ja uusia lainoja missä tahansa Lumme-kirjastossa. Voit uusia lainat puhelimitse tai verkkokirjastossa. Et voi uusia lainoja, jos niihin on varaus tai olet lainauskiellossa.
Voit palauttaa aineistoa myös omatoimi- ja itsepalveluaikana automaatilla niissä kirjastoissa missä on käytössä omatoimi- ja /tai itsepalveluaika. Jos kirjastossa on palautusluukku, voit palauttaa lainoja siihen omalla vastuullasi. Kirjaamme lainat palautetuiksi kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.
Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että lainoilla näkyy uusi eräpäivä. Myöhästymismaksut alkavat kertyä lainaustiedoissa olevan eräpäivän jälkeen. Jos uusi eräpäivä ei tallennu, ota yhteys kirjastoon.
Pin-koodi
Tarvitset kirjastokortin lisäksi pin-koodia
• kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Lumme-verkkokirjastossa
• kun käytät omatoimikirjastoa
• kun käytät palveluita, jotka edellyttävät kirjautumista.
Saat pin-koodin henkilökohtaisesti mistä tahansa Lumme-kirjastosta. Pin-koodia ei anneta sähköpostilla tai puhelimessa.
Aineiston varaaminen
Voit varata aineistoa Lumme-verkkokirjastosta tai missä tahansa Lumme-kirjastossa. Merkkaa mistä kirjastosta noudat aineiston. Kuljetamme varaamasi aineiston valitsemaasi noutopisteeseen.
Saat noudettavissa olevasta aineistosta ilmoituksen sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä. Voit itse valita, miten saat ilmoituksen.
Jos et nouda tekemääsi varausta ajoissa, siitä peritään maksu. Ilmoita kirjastoon, jos et pääse noutamaan varausta ennen viimeistä noutopäivää.
Noudettaessa varauksia itsepalveluhyllystä, tarvitset varaustunnisteen. Löydät varauksesi varaushyllystä tunnisteen avulla. Voit pyytää tunnisteen vaihtamista verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa.
Pikalainoja ja esineitä ei voi varata. Osalla esineistä ja peleistä on myös rajoituksia kuljetusten suhteen. Rajoitukset näkyvät Lumme-verkkokirjastossa aineiston tiedoissa.
Aineiston kaukolainaus on maksullista.
Maksut ja korvaukset
Kirjastossa perittävät maksut on lueteltu käyttösääntöjen maksuliitteessä.
Noutamattomasta varauksesta peritään maksu.
Myöhästymismaksu peritään aineistosta, jonka palautat tai uusit eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksu kertyy kaikilta eräpäivän jälkeisiltä kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia. Kirjasto ei ole vastuussa ilmoitusten perillemenosta. Lasten- ja nuorten aineistoista peritään ainoastaan huomautuskirjeen maksu.
Lähetämme myöhässä olevasta aineistosta ensimmäisen muistutuksen 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä sähköpostilla niille asiakkaille, joiden tiedoissa on sähköpostiosoite. Toisen muistutuksen lähetämme 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä kirjeellä, ja laskun aikaisintaan 56 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.
Jos aineisto on tallella, sinun on palautettava aineisto kirjastoon ja maksettava kertyneet maksut. Jos aineisto on kadonnut tai turmeltunut, sinun täytyy korvata aineisto. Saat ohjeet aineiston korvaamiseksi kirjastosta.
Jos et palauta tai korvaa lainaamaasi aineistoa, kunta lähettää laskut perintään. Perintä koskee myös lasten- tai nuortenaineistoa sekä alle 15-vuotiaan lainaamaa aineistoa. Perintätavat voivat olla erilaiset eri kunnissa.
Lainausoikeuden menettäminen
Voit menettää lainausoikeuden:
- maksamattomista maksuista, kun ne ylittävät kirjaston määräämän summan
Saat lainausoikeuden takaisin:
- maksamalla kertyneet maksut
Mahdollinen korvausriita-asia käsitellään siinä käräjäoikeudessa, johon kukin Lumme-kunta kuuluu.
Käyttöoikeuden menettäminen
Kirjastossa on käyttäydyttävä asiallisesti (Järjestyslaki 612/2003). Henkilökunta voi määrätä häiriötä tuottavan asiakkaan poistumaan kirjaston tiloista.
Asiakkaan häiritsevä käyttäytyminen henkilökuntaa tai toista asiakasta kohtaan kielloista huolimatta voi johtaa käyttöoikeuden määräaikaiseen menettämiseen (Laki yleisistä kirjastoista 1492/2016, 15 §). Käyttöoikeuden voi menettää myös kirjaston omaisuuden turmelemisesta. Kirjallisen käyttöoikeuskiellon määrää kirjaston toiminnasta vastaava viranhaltija. Ennen kiellon antamista asiakasta on kuultava. Käyttökiellosta tehdään viranhaltijapäätös, johon asiakas voi vaatia oikaisua (Kuntalaki 410/2015, 134 §). Käyttöoikeuden voi menettää enintään 30 päiväksi.
Omatoimikirjastopalvelut Lumme-kirjastoissa
Omatoimikirjastossa voi asioida itsenäisesti palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikirjastojen aukioloajat vaihtelevat kunnittain ja kunnilla voi olla kirjastokohtaisia sääntöjä omatoimikäytölle.
Pääset omatoimiaikana sisään kirjastoon kirjautumalla omalla Lumme-kirjastokortillasi ja pin-koodillasi. Kirjautuminen avaa oven lukituksen sähköisesti. Kirjaudu aina sisään omalla kortillasi. Tästä poikkeuksena ovat pienet lapset vanhempien seurassa sekä luokka- ja lukupiirikäynnit. Älä päästä muita henkilöitä sisään omalla kortillasi. Jos aiheutat häiriötä tai käytät tiloja väärin, sinulle saattaa seurata käyttökielto tai korvausvelvollisuus. Valvomme omatoimikirjastojen turvallisuutta kulunvalvonnalla sekä tallentavalla kameravalvonnalla.
Omatoimikirjastot ja itsepalvelu
Kirjaston ja Kangaslammin asiointipisteen maksut 1.3.2024 alkaen
Kirjastokimpan omien kokoelmien käyttö kirjastossa ja niiden lainaaminen on maksutonta.
Kirjasto perii maksuja ja korvauksia seuraavasti:
- Myöhästymis- ja karhuamismaksut
- Korvaus kadonneesta tai vahingoittuneesta aineistosta
- Jäljenteet ja tulosteet
- Kaukopalvelumaksut
- Muut maksut
Erääntyneen ja karhutun aineiston laskutuksessa ja saatavien perinnässä kirjasto noudattaa Varkauden kaupungin laskutus- ja perintäohjeita. Kirjaston johtajalla tai hänen valtuuttamalla kirjaston työntekijällä on oikeus tapauskohtaisesti poiketa niistä maksuista ja taksoista, jotka eivät liity kirjastojärjestelmään. Kirjaston johtajalla on myös oikeus määritellä korvaus tässä luettelossa mainitsemattomalle vuokrattavalle kalustolle, esineelle, kirjastotilalle tai kirjaston tarjoamalle palvelulle.
Kirjaston ja Kangaslammin asiointipisteen maksut 1.3.2024 alkaen (PDF)
Tietoturva ja tietosuoja
Henkilökunta
Varkauden kaupunginkirjasto
Tietopalvelu
044 751 9255
Lainauspalvelut ja tilavaraukset
044 742 4116, 044 748 4361
Pauliina Arresalo
kirjastotoimenjohtaja
044 751 9255, 040 594 0459
Virpi Naumanen
kirjastonhoitaja
044 751 9255, 044 743 6207
Sari Järn
kirjastonhoitaja
044 751 9255, 044 743 6208
Elvi Parkkonen
kirjastovirkailija, aikuistenosasto
044 743 6210
Tiina Pietikäinen
kirjastovirkailija, aikuistenosasto
044 743 6209
Tiina Pelli
kirjastovirkailija, aikuisten- /musiikkiosasto
044 743 6213
Tarja Tarkiainen
kirjastovirkailija, aikuistenosasto
044 743 6212
Lasten ja nuorten palvelut
Leena Ruotsalainen
kirjastovirkailija, lasten- ja nuortenosasto
044 743 6613
Teija Haaja
kirjastovirkailija, lasten- ja nuortenosasto
044 743 6613
Kangaslammin lähikirjasto
Irma Falkner
kirjastonhoitaja
040 751 2827
Lehdet
Lehtien käyttö ja säilyttäminen
Kaikissa Lumme-kirjastojen asiakastietokoneissa on käytössä verkkopalvelu ePress, jossa voi lukea suomalaisia sanomalehtiä. Voit myös käyttää verkkopalvelua omalla laitteella, jos käytät kirjaston avointa wifi-verkkoa (OpenVarkaus).
Lisäksi kotikoneilla pääsee lukemaan onlinenewspapers.com -portaalissa suomalaisia ja ulkomaisia sanomalehtiä, sekä Kansalliskirjaston sivuilla digitoituja historiallisia sanomalehtiä.
Kirjastoon tulee lehtiä aikuistenosastolle, lasten- ja nuortenosastolle, musiikkiosastolle (musiikkiosaston lehdet sijaitsevat lehtisalissa) sekä Kangaslammin lähikirjastoon. Osaa lehdistä ei ole tilattu kirjastoon, joten niitä saattaa tulla satunnaisesti.
Lehtien uusimmat numerot ovat luettavana pääosin lehtisalissa. Kirjastoon tulee kuitenkin lehtiä, joiden uusinkin numero laitetaan heti lainattavaksi tai uusimman numeron saa virkailijalta luettavaksi.
Osa pääkirjaston lehtisaliin tulevista lehdistä siirtyy uusinta julkaisua lukuun ottamatta lainattavaksi aikuistenosastolle. Lehtien uusimmat vuosikerrat ovat lainausosastolla ja vanhemmat vuosikerrat puolestaan varastossa.
Lehtien laina-aika on kaksi viikkoa. Aikakauslehtien uusinta numeroa ei lainata eikä myöskään sanomalehtien kahden viimeisen viikon numeroita.
Sanomalehtiä säilytetään pääkirjastossa pääsääntöisesti kuluva ja sitä edellinen kuukausi. Vuoden ajan säilytetään Helsingin Sanomia, Savon Sanomia ja Warkauden Lehteä. Warkauden Lehdestä kirjastossa on vuosikerrat ja mikrofilmirullat vuodesta 1919 lähtien. Aikakauslehtien säilytysaika vaihtelee vuodesta useaan vuosikymmeneen. Kuitenkin vähintään kuluva vuosi säilytetään. Osa ei-tilatuista lehdistä poistetaan seuraavan numeron tultua.
Aiheenmukainen lehtiluettelo 2024
Lehtiluettelo 2024
Käsikirjastoon tilattu lehti: Sukuvakka
Muut palvelut
Soittohuone
Pääkirjastossa on soittohuone (2. krs.), jonka varusteena on piano. Soittohuoneen varaukset ensisijaisesti 2. kerroksessa sijaitsevaan varauskirjaan henkilökohtaisesti, tai tietopalvelusta p. 044 751 9255.
Kaukopalvelu
Kaukolainaan voidaan pyytää sellaista aineistoa, jota ei ole Lumme-kirjastojen omassa kokoelmassa. Kaukolainoja lähettävät sekä maakuntakirjastot että tieteelliset kirjastot. Kaukolainauksessa noudatetaan lähettäjäkirjaston asettamia ehtoja, jotka koskevat maksuja, laina-aikoja ja muita käytön rajoituksia.
Kirjat kotiin -palvelu
Varkauden kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu niille varkautelaisille, jotka eivät vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi voi itse asioida kirjastossa eikä heillä ole ketään, joka huolehtisi aineiston kuljetuksesta.
Kirjakassi tuodaan asiakkaalle kerran kuussa sovittuna päivänä ja samalla noudetaan palautukset. Laina-ajat ovat joustavat ja myöhästymismaksuja ei peritä. Asiakkaalta kysytään, millaista aineistoa hän haluaisi lainata. Hän voi myös esittää toiveita kassin sisällöstä mukana tulevalla lomakkeella tai puhelimitse. Asiakkaan käytössä on koko kirjaston kokoelma, siis kauno- ja tietokirjojen lisäksi musiikkiäänitteet, elokuvat, äänikirjat ja lehdet.
Kotipalvelu-asiakkaaksi voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä kirjastoon. Kotipalvelun piirissä voi kerrallaan olla 10 asiakasta. Uusia asiakkaita otetaan sitä mukaa kun paikkoja vapautuu. Tämän takia uudeksi asiakkaaksi pääsyä voi joutua odottamaan.
Kotipalvelua voidaan myös toteuttaa siten, että kirjasto kokoaa asiakkaalle kirjapaketin kerran kuussa, mutta asiakkaan läheiset hoitavat kassien noudon ja palautuksen.
Kotipalveluasioissa ottakaa yhteys Sari Järniin puh. 044 743 6208 tai Leena Ruotsalaiseen puh. 044 743 6613.
Kirjastoissa käytettävät laitteet
- päätteitä, joissa on kirjastojärjestelmä
- internet-mikroja ja tulostimia
- monitoimikone (kopiokone/skanneri väritulostus- ja verkkokäyttömahdollisuudella)
- lainausautomaatit pääkirjastolla
- palautusautomaatit pääkirjastolla
- wlan-yhteys, joka mahdollistaa omankin koneen nettikäytön kirjastotiloissa
- älytaulu pääkirjaston Mediakeitaalla asiakkaidenkin käyttöön
- kännyköiden latauspiste päätiskissä
Kotiseutukokoelma
Kotiseutukokoelma sijaitsee Mediakeitaalla ensimmäisessä kerroksessa. Kotiseutukokoelmaan hankitaan toisaalta varkautelaisten kirjoittajien tuotteita aiheesta riippumatta, toisaalta Varkautta käsitteleviä teoksia, joissa kuvataan paikkakuntaa, sen yhteisöjä ja ihmisiä. Vastaavin periaattein hankitaan myös audiovisuaalista aineistoa.
Kotiseutukokoelman on tarkoitus kuvata paikkakuntamme nykyaikaa ja menneisyyttä. Se on luonteeltaan historioiva kokoelma ja se on tarkoitettu lukusalikäyttöön.
Energiankulutus- ja pintalämpömittarit
Energiankulutusmittareita sekä pintalämpömittareita on lainattavissa pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla sekä Kangaslammin lähikirjastossa.
Lasten- ja nuortenpalvelut
- kirjastonkäytönopetus
- Lastenkulttuurikeskus Verson järjestämät satutunnit
- pelejä pelattavaksi kirjastossa tai lainattavaksi
Kysy kirjastonhoitajalta -verkkotietopalvelu
Voit siirtyä valtakunnalliseen Kirjastonhoitaja -palveluun painamalla tästä linkistä.
Vuokrattavat tilat
Varkauden kaupunginkirjasto
Varkauden kaupunginkirjastossa Taulumäen torin laidalla on hyvät tilat kokousten ja erilaisten näyttelyiden järjestämiseen. Kirjaston tiloihin kuuluu auditorio, kokoussali + keittiö, näyttelysali sekä näyttelytasanne.
Lisätietoa kokous- ja näyttelytiloista saa henkilökunnalta.
Yleisötilaisuuksien mainostaminen kotisivulla
Auditorio ja kokoussali
Auditorio sijaitsee Varkauden kaupunginkirjaston toisessa kerroksessa, 143 henkilölle
- langaton verkko
- videotykki
- internet-yhteys
- äänentoisto
- kannettava tietokone, myös oman tietokoneen käyttö mahdollista
- tilaisuudet on mahdollista streamata
Kokoussali ja keittiö sijaitsee kirjaston pohjakerroksessa,
259 m2 + 8 m², 120 henkilölle
- kulku parkkipaikan puolelta
- pöytäpaikkoja 100 henkilölle
- kahviastiasto 100 henkilölle
- piirtoheitin
- fläppitaulu
- pintakuvaheitin
- videotykki tarvittaessa
- äänentoistolaitteet
Kokoussalin ja auditorion varauslomake
Näyttelysali ja näyttelytasanne
Näyttelysali ja näyttelytasanne 172 m2 ja 20 m2.
Näyttelysalin ja -tasanteen hintaan sisältyy erilaisia ja hiukan erikokoisia sermejä.
Näyttelysalin pohjapiirros
Näyttelysalin varauslomake
Näyttelytasanteen varaaminen sermeineen, varauslomake
Tilojen käyttösäännöt
- Kokous- ja näyttelytilojen, kalusteiden ja laitteiden luovuttamisesta
ulkopuoliseen käyttöön päättää kirjastotoimenjohtaja. Tilojen ulkopuoliseksi
käytöksi katsotaan kaikki muu kuin kirjaston oma käyttö. - Hakemus tilojen käytöstä on toimitettava kirjastoon viimeistään kolme
päivää ennen tilan käyttöönottoa. Henkilökunta hoitaa tilojen varaukset. - Kokoustilan käyttöajaksi katsotaan aika tilan avaamisesta sen sulkemiseen.
Kokoustilan käyttömaksu peritään alkavalta puolelta tunnilta. - Myönnettyä käyttöoikeutta ei saa luovuttaa toiselle ilman kirjaston lupaa.
- Myönnetystä käyttöajasta laskutetaan vaikka tilaa ei käytetä, jos varausta ei
peruuteta tai muuteta vähintään kahta päivää ennen varattua aikaa. Näyttelysalin vuokra
laskutetaan kokonaan, ellei näyttelyä peruta vähintään 6 vrk ennen
näyttelyn sovittua alkamisaikaa ja vuokrasta laskutetaan osa (katso hinnasto), jos näyttely
perutaan 7 - 21 vrk ennen näyttelyn sovittua alkamisaikaa. - Käytöstä aiheutuneista vahingoista peritään todellisia korvauskustannuksia
vastaava korvaus.
Kokoustilan käyttäjän on
- huolehdittava siitä, että paikalla on käytöstä vastaava henkilö
- huolehdittava tilan ja sen käyttäjien valvonnasta kirjaston alueella
myös aukioloajan ulkopuolella - huolehdittava siitä, että tilassa on samanaikaisesti korkeintaan
rakennuslautakunnan hyväksymä henkilömäärä - korvattava kiinteistölle ja irtaimistolle aiheuttamansa vahingot ja
vastattava siitä, että tiloissa ja sen ulkopuolella ei aiheuteta häiriötä
Kokoussalin keittiön käyttäjien on huolehdittava keittiön siisteydestä ja astioiden pesusta. Omaa käyttöä varten siirretyt kalusteet on laitettava takaisin paikalleen seuraavia käyttäjiä varten.
Tilojen käytöstä perittävät maksut
Varkauden pääkirjaston tilavuokrat 1.9.2024 alkaen
Tila | Hinta € (sis. alv 25,5%) | Veroton hinta € |
Auditorio (2. krs) | 44,00 (8,52) / h | 35,48 / h |
Kokoussali (pohjakerros) | 22,00 (4,26) / h | 17,74 / h |
Näyttelysali (2. krs) 1 kuukausi 2 viikkoa
|
374,00 (72,39) / kk 231,00 (44,71) / 2 vk
|
301,61 / kk 186,29 / 2 vk
|
Näyttelytasanteet (2. krs) | 10,00 (1,94) / pv | 8,06 / pv |
Lisämaksut | ||
Aukioloajan ulkopuolinen työ, arkisin la-su |
40,00 (7,74) / h 45,00 (8,71) / h |
32,26 / h 36,29 / h |
Pianon viritys varaajan pyynnöstä laskutetaan virittäjän taksan mukaan
| ||
Varatun näyttelyn peruminen
21-7 vrk ennen varatun ajan alkamista 6-0 vrk ennen varatun ajan alkamista
|
66,00 (12,77)
koko vuokra |
53,23 |
Vuokrattavat esineet / kalusteet Sermit muissa kuin näyttelytiloissa 1 kulma = 2 sermiä |
15,00 (2,90) / vk / kulmasermi |
12,10 / vk / kulmasermi
|
Kirjaston johtajalla tai hänen valtuuttamalla kirjaston työntekijällä on oikeus tapauskohtaisesti poiketa niistä maksuista ja taksoista, jotka eivät liity kirjastojärjestelmään. Kirjaston johtajalla on myös oikeus määritellä korvaus tässä luettelossa mainitsemattomalle kirjastotilalle tai kirjaston tarjoamalle palvelulle. |
Näyttelytilan varaaminen
1. NÄYTTELYTILAT
Varkauden kirjasto vuokraa tiloja ulkopuolisille näyttelynjärjestäjille. Toisen kerroksen näyttelysali on kooltaan 172 neliömetriä. Sen vieressä on 20 neliömetrin näyttelytasanne. Näyttelyiden pitämiseen voi vuokrata myös kirjaston pohjakerroksen kokoussalia. Aikuisten lainausosastolla on käytettävissä lukollinen lasivitriini, joka koostuu 9 lasikuutiosta (60cm x 50 cm x 90 cm). Tarvittaessa näyttelytilana voi käyttää lyhytaikaisesti muitakin kirjastotiloja.
2. TILAN VARAAMINEN, VAHVISTAMINEN JA PERUMINEN
Näyttelytilan voi varata erityisellä varauslomakkeella. Siinä tulee selvittää näyttelyn sisältö, järjestäjä sekä tarkat pystytys- ja purkupäivämäärät. Lomaketta saa kirjaston henkilökunnalta. Täytetty varauslomake toimitetaan kirjastolle, Osmajoentie 1. Varaajan on vahvistettava näyttelyaika viimeistään 1 kk ennen ehdotetun näyttelyajan alkamista. Varatun näyttelyn perumisesta kirjasto perii maksun. (ks. liite perittävistä maksuista). Mikäli näyttelyajat ovat täynnä, on mahdollista päästä varasijalle. Asiakkaan on varattava aika, joka menee näyttelyn rakentamiseen, avajaisiin, varsinaisesti yleisölle auki olevaan näyttelyyn sekä purkamiseen. Esitteisiin ja lehdistölle annetaan se aika, jolloin näyttelyä on mahdollisuus päästä katsomaan eli varsinainen näyttelyaika.
3. NÄYTTELYN PYSTYTTÄMINEN, AVAJAISET, KUSTANNUKSET
Näyttelytilat eivät ole varsinaisesti valvottuja tiloja, mutta tilassa on tallentava kamera hissin puoleisella ovella. Tilat ovat auki kirjaston aukioloaikoina. Kirjasto opastaa tarvittaessa pystytykseen liittyvissä ongelmissa, mutta jokainen näytteilleasettaja huolehtii itse näyttelyn pystyttämisestä ja purkamisesta. Pystyttäminen ja purkaminen tapahtuvat kirjaston aukioloaikoina. Kirjasto ei osallistu näyttelyiden rakentamis-, purku- eikä kuljetuskustannuksiin.
Kirjastossa on vuokrattavana erilaisia ja erikokoisia sermejä kirjastossa tapahtuviin näyttelyihin. Seinäkkeiden vuokra sisältyy mahdolliseen näyttelytilavuokraan. Maksullisia vaihtokehyksiä on n. 30 kpl. Ripustus näyttelysalin seinille tehdään naruilla. Naulojen luvattomasta käytöstä aiheutuvat korjauskustannukset veloitetaan näyttelyn pystyttäjältä. Pystytysvälineet, näyttelyjulisteet sekä maljakot on asiakkaan tuotava tullessaan. Kirjasto lainaa työkalupakkia ja tikkaita.
Näytteilleasettaja vastaa näyttelytilan valvonnasta, näyttelyaineiston mahdollisesta vakuuttamisesta ja avajaiskustannuksista. Mikäli avajaiset järjestetään kirjaston aukioloajan ulkopuolella, kirjasto perii maksun päivystyksestä. Kirjasto ilmoittaa näyttelyistä verkkosivujensa kautta. Kirjasto laittaa esille asiakkaan toimittaman näyttelyjulisteen. Asiakas huolehtii mahdollisen lehdistön tilaamisesta paikalle.
Tiloihin ja varusteisiin voi käydä tutustumassa kirjaston aukioloaikoina.
Näyttelytilojen varauslomakkeet:
Näyttelysalin varauslomake
Näyttelytasanteen varaaminen sermeineen, varauslomake
Näyttelyvastaava:
Sari Järn puh. 044 743 6208
Kirjaston näyttelyt ja tapahtumat
Näyttelyt 2025
Soisalo-opiston aikuisten kuvataide- ja keramiikkaryhmien kevätnäyttely on esillä 3.4.-15.4.2025 pääkirjaston näyttelysalissa. Näyttely on katsottavissa kirjaston aukioloaikoina.
Soisalo-kuvataidekoulun ja käsityökoulun oppilastöiden Tunteiden vuoristorata-näyttely 24.4.-9.5.2025 Varkauden kirjaston (Osmajoentie 1) näyttelysalissa Näyttelyn avajaiset on ke 23.4.2025 klo 17-18.30. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina Tervetuloa! Vapaa pääsy! |
Tapahtumat
VARASTOPÄIVÄT KEVÄÄLLÄ 2025
ti 14.1.
ti 11.2.
ti 11.3.
ti 8.4.
TI 6.5.
Asiakkaat pääsevät tutkimaan ja lainaamaan varaston aarteita klo 10-18. Käynti varastoon kulkee tietopalvelun kautta. Tervetuloa!
SAVONETTI
Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI ry on Pohjois-Savossa toimiva yhdistys, joka edistää ikäihmisten digitaitoja ja tietotekniikan käyttöä.
Kokoontumiset Varkauden kirjastolla, Osmajoentie 1, torstaisin klo 11-12 ja klo 11.30-12.30. Ajanvaraukset arkisin klo 9-15 numerosta 041 791 6513.
Aikuisten lukudiplomi 2025
Lumme-kirjastojen aikuisten lukudiplomi
Lumme-kirjastojen aikuisille suunnatusta lukudiplomista saat uutta ideaa ja intoa lukemiseen!
Vinkkilistalla on monipuolinen kattaus kirjoja 10 erilaisesta aihealueesta. Kokeile säeromaania tai tiiliskiveä, lue suvun tarina tai palkittu teos!
Lukudiplomin tavoitteena on laajentaa lukutottumuksia, innostaa tarttumaan erityylisiin kirjoihin ja auttaa löytämään uutta mielenkiintoista luettavaa. Monet listan kirjoista löytyvät myös e-kirjana tai äänikirjana.
Lukudiplomi on valmis, kun olet lukenut yhden kirjan vähintään yhdeksästä aihealueesta. Kirjoita lukemiesi kirjojen nimet paperisen kirjalistan lopussa olevalle lomakkeelle ja palauta lomake mihin tahansa Lumme-kirjastoon asiakaspalveluaikana, niin saat lukudiplomitodistuksen.
Halutessasi voit ilmoittaa luetut kirjat myös sähköisellä palautuslomakkeella (linkki Lumme-Finnan ylävalikossa Vinkit-otsikon alla) ja tällöin saat diplomin sähköpostiisi.
Sinulla on koko vuosi 2025 aikaa osallistua lukudiplomiin. Vuoden 2025 lukudiplomilomakkeen viimeinen palautuspäivä on 31.12.2025. Halutessasi voit myös osallistua palkintojen arvontaan. Palkinnot arvotaan tammikuussa 2026.
Nautinnollista matkaa tarinoiden ja tiedon maailmaan!
Lumme-kirjastojen lukudiplomiteemat vuonna 2025
1. Elämänmenoa 50 vuotta - 50 vuotta Pirkko Saision Elämänmenoa-romaanin ilmestymisestä)
2. Booker- tai kansainvälisen Booker-palkinnon voittanut kirja
3. Vain hiukan hirvittävää, eli pehmodekkari
4. Olavinlinna 550 vuotta! Linnaympäristöön sijoittuva kirja.
5. Jane Austen 250 vuotta
6. Suomalaisten siirtolaisuudesta tai maahanmuutosta kertova kirja
7. Säeromaani
8. Tiiliskivi! Yli 500-sivuinen romaani
9. 1940-luvulle sijoittuva kirja
10. Suvun tarinan kertova romaani
Aikuisten lukudiplomin kirjalista 2025
ELÄMÄNMENOA 50 VUOTTA - PIRKKO SAISIO
(VUONNA 2025 50 VUOTTA ESIKOISROMAANIN ELÄMÄNMENO ILMESTYMISESTÄ)
- Heini Junkkaala: Pirkko Saisio: Sopimaton - elämäkerta. WSOY, 2023.
- Jukka Larsson: Kiusaaja, Viettelijä tai Kantaja. WSOY, 1986-1991.
Pirkko Saisio:
- Elämänmeno. Tammi, 1975.
- Homo! Musiikkinäytelmä. Kirja kerrallaan, 2011.
- Lokikirja. Siltala, 2018.
- Passio. Siltala, 2021.
- Punainen erokirja. WSOY, 2003.
- Spuuki Spaidermän ja raju Nonna. Siltala, 2017.
- Voimattomuus. WSOY, 2005.
- Eva Wein: Puolimaailman nainen: kirjallinen omakuva. Kirjayhtymä, 1990.
BOOKER- tai KANSAINVÄLISEN BOOKER -PALKINNON VOITTANUT KIRJA
- J. M. Coetzee: Michael K:n elämä. Otava, 1984 (alkuperäisteos 1983, Booker-palkinto 1983).
- Jenny Erpenpeck: Kairos. Tammi, 2025 (alkuperäisteos 2023, Kansainvälinen Booker-palkinto 2024).
- David Grossman: Hevonen meni baariin. Otava, 2017 (alkuperäisteos 2014, Kansainvälinen Booker-palkinto 2017).
- Han Kang: Vegetaristi. Gummerus, 2017 (alkuperäisteos 2007, Kansainvälinen Booker-palkinto 2016).
- Hilary Mantel: Susipalatsi. Teos, 2011 (alkuperäisteos 2009, Booker-palkinto 2009).
- Marieke Lucas Rijneveld : Illan epämukavuus. Kustannus S&S, 2022 (alkuperäisteos 2020, Kansainvälinen Booker-palkinto 2020).
- Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala. Otava, 1997 (alkuperäisteos 1997, Booker-palkinto 1997).
- Salman Rushdie: Keskiyön lapset. WSOY, 1982 (alkuperäisteos 1981, Booker-palkinto 1981).
- Douglas Stuart: Shuggie Bain. WSOY, 2022 (alkuperäisteos 2020, Booker-palkinto 2020).
- Olga Tokarczuk : Vaeltajat. Otava, 2012 (alkuperäisteos 2007, Kansainvälinen Booker-palkinto 2018).
VAIN HIUKAN HIRVITTÄVÄÄ, ELI PEHMODEKKARI
- Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa. Otava, 2021, tai muu Lili Loimola ratkaisee- sarjan osa.
- S. J. Bennett: Windsorin solmu. WSOY, 2021, tai sarjan muu osa.
- Marianne Cedervall: Hääjuhlan salaisuus. Otava, 2024
- Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1. Otava, 2003.
- Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä. Aula, 2023
- Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki. Gummerus, 2023.
- Richard Osman: Torstain murhakerho. Otava, 2021.
- Nita Prose: Huonesiivooja. Bazar, 2022.
- L.T.Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan. Bazar, 2024.
- Robert Thorogood: Thamesjoen murhat. Siltala, 2022.
OLAVINLINNA 550 VUOTTA ! LINNAYMPÄRISTÖÖN SIJOITTUVA KIRJA
- Johanna Elomaa: Prinsessan pako : Tiina Jauhiaisen ja Dubain prinsessa Latifan uskomaton matka kohti vapautta. WSOY, 2022.
- Prinssi Harry: Varamies. Otava, 2024.
- Satu Jaatinen: Suomen kuningattaret : hovielämän ja valtaliittojen vuosisadat. Otava, 2024.
- Dianne Wynne Jones: Liikkuva linna. WSOY, 2005.
- Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä. Helsinki Aula & Co, 2023.
- Vesa Luukkonen: Linnaa rakentamaan. Ntamo, 2018.
- Usko Moilanen : Linnanherran käsky : seikkailukertomus Olavinlinnan vaiheilta vv. 1499-1500. Satakunnan kirjateollisuus, 1964.
- Outi Pakkanen: Linna. Otava, 2018.
- Eija Pärnänen, Svetlana Vorobyeva: Mustan pässin uusi seikkailu. ArtStudio Varpunen, 2019.
- Eeva Tenhunen: Mustat kalat. WSOY, 1964.
JANE AUSTEN 250 VUOTTA
- Jane Austen: Arkaileva sydän (Kirsti Juvan uusi suomennos Persuasion-romaanista). Teos, 2024.
- J. A.: Järki ja tunteet, mm. WSOY, 1996.
- J. A.: Neito vanhassa linnassa, mm. WSOY, 1999.
- J. A.: Ylpeys ja ennakkoluulo, mm. Teos, 2013.
- Jo Baker: Longbournin talossa. Tammi, 2014.
- Seth Grahame-Smith: Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Schildts, 2010.
- Karen Joy Fowler: Jane Austen –lukupiiri. WSOY, 2005.
- P. D. James: Syystanssiaiset. Otava, 2012
- Natalie Jenner: Jane Austenin talo. Minerva, 2021.
- Sanna Nyqvist: Rannalla : miten kirjailijat löysivät meren. WSOY, 2024.
SUOMALAISTEN SIIRTOLAISUUDESTA TAI MAAHANMUUTOSTA KERTOVA KIRJA
- Susanna Alakoski: Sikalat. Schildts, 2007.
- Ann-Luise Bertell: Ikävän jälkeen. Tammi, 2022.
- Sirpa Kähkönen: Graniittimies. Otava, 2014.
- Maritta Lintunen : Sata auringonkiertoa. WSOY, 2023.
- Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet. Otava, 2019.
- Katriina Ranne: Maa kuin veri. WSOY, 2021.
- Anna Soudakova: Varjele varjoani. Atena, 2022.
- Pirjo Tuominen: Jälkeemme kukkiva maa. Kirjayhtymä, 1986.
- Antti Tuuri: Ikitie. Otava, 2011.
- Eeva Vuorenpää: Kaksi rantaa. Minerva 2018.
SÄEROMAANI
- Sarah Crossan. Kuunnousu. S&S, 2020
- Kirsti Kuronen : Paha puuska. Karisto, 2015
- Tittamari Marttinen: Toinen sadetta, toinen tuulta. Kvaliti 2024
- Maria Matinmikko: Kolkka. Siltala 2019.
- Sara Norja: Kummajaisten kesä. Nysalor-kustannus, 2023
- Jason Reynolds, Minuutin mittainen ikuisuus. Otava, 2021
- Veera Salmi: Olin niinku aurinko paistais. Otava, 2021.
- Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi. S&S, 2021.
- Sinikka Vuola: Myrskyn anatomia. WSOY, 2024.
- Eeva Åkerblad: Huolenpitoja: runoproosaa eräästä kylpylästä. Kustantamo S&S, 2022.
TIILISKIVI! - YLI 500-SIVUINEN ROMAANI
- Fernando Aramburu: Äidinmaa. WSOY, 2020.
- Roberto Bolaño: 2666. Sammakko, 2016.
- Umberto Eco: Ruusun nimi. Mm. WSOY, 1983.
- Herman Hesse: Lasihelmipeli. Kirjayhtymä, 1985.
- Robin Hobb: Taikuuden laiva. Otava, 2024.
- Herman Koch: Naapuri. Siltala, 2015.
- Anni Kytömäki: Kultarinta. Gummerus, 2014.
- Haruki Murakami: Vieterilintukronikka. Tammi, 2021.
- Maggie Shipsteadt: Maapallon ympäri. Otava, 2024.
- David Wallace: Päättymätön riemu. Siltala, 2020.
1940-LUVULLE SIJOITTUVA KIRJA
- Albert Camus: Rutto. Esim. Otava, 2009; alk. per. 1947.
- Vasili Grossman: Elämä ja kohtalo. WSOY, 1984.
- Thor Heyerdahl: Kon-Tiki : lautalla yli Tyynenmeren. Esim. Tammi, 1981, alk .per. 1948.
- Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia. Esim. WSOY 2004, alk. per. 1945.
- Joonas Konstig: Sotaan syyllinen. WSOY, 2022.
- Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet. Minerva, 2023.
- Rosa Liksom: Väylä. Like, 2021.
- Merja Mäki: Ennen lintuja. Gummerus, 2022.
- Irene Némirovsky: Ranskalainen sarja. Gummerus, 2005.
- Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille. S&S, 2012.
SUVUN TARINAN KERTOVA ROMAANI
- Michael Cunningham: Samaa sukua. Gummerus, 2003.
- Antti Heikkinen: Rautavaara. WSOY, 2024.
- Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla. WSOY, 1959-1962.
- Colleen McCullough: Okalinnut. WSOY, 1978.
- Raija Oranen: Puhtaat valkeat lakanat. Gummerus, 1996.
- Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät. Atena, 2020.
- Elif Shafak: Kunnia. Gummerus, 2013.
- Jari Tervo: Minun sukuni tarina. WSOY, 1999.
- Kati Tervo: Sukupuu. WSOY, 2014.
- Heikki Turunen: Hongan tarina, WSOY, 2005.
Vuoden 2024 kirjalista, sis. arvontalomakkeen (pdf)
VUODEN 2023 kirjalista (pdf)
VUODEN 2022 kirjalista (pdf)
E-palvelut ohjeineen
Kirjastojen verkkoaineistot
Lumme-kirjastojen e-aineistovalikoima muuttui kansalliseen e-kirjastoon liittymisen myötä. E-kirjasto avautui asiakkaille 29.4.2024. Tällöin kaikilla palveluun liittyneiden kuntien asukkailla Suomessa on käytössä maksutta sama valikoima e-kirjoja, e-äänikirjoja sekä etäluettavia aikakauslehtiä.
Tutustu e-kirjastoon täältä: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/e-kirjasto
Kirjastoissa luettavat digitaaliset sanomalehdet (ePress-palvelu) säilyvät Lumme-kirjastoissa käytössä entiseen tapaan. Entisellään pysyvät myös etäkäyttöiset musiikin kuuntelupalvelu Naxos, sanakirja RedFox sekä ulkomaisten lehtien digipalvelu PressReader. PressReaderissa uutena lehtenä on vuoden 2024 alusta alkaen luettavissa The Economist.
Kirjastossa opastetaan e-kirjaston käyttöön.
Elokuvia voi katsoa Cineast-elokuvapalvelusta. https://www.cineast.fi/fi/
Kirjastossa opastetaan elokuvapalvelun käyttöön.
Tälle sivulle on koottu linkkejä ja opastusta kirjastojen verkkoaineiston käyttöön. Listalta löytyy luettavia tai kuunneltavia kirjoja, musiikkitallenteita laidasta laitaan, balettiesityksiä, lukupiirejä, elokuvia, podcasteja, satutunteja ja paljon muuta. Osaan palveluista tarvitaan kirjastokortin numero ja salasana, suuri osa on käytettävissä ilman tunnistautumista. Lainausautomaatin tunnukset käyvät myös verkkokirjastoon.
Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa suoraan kirjaston verkkosivuilta
Lumme-kirjastojen e-kirjakokoelma.
Lumme-kirjastojen e-kirjakokoelma Ellibs on käytössä kesäkuun 2024 loppuun.
Aineistoa pääsee selaamaan ilman verkkokäyttötunnuksia, lainaamiseen ja varaamiseen tarvitaan tunnukset.
Ohje e-kirjojen lainaamiseen ja kuunteluun
Verkossa luettavia e-lehtiä ja e-kirjoja
Pressreader-palvelussa pääset lukemaan ympäri maailman ilmestyviä sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, joukossa myös joitakin kotimaisia julkaisuja. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin tunnuksilla. Palvelussa voi hakea lehtiä esimerkiksi kielialueittan tai julkaisumaan mukaan.
Kirjasammon kirjoja kokoteksti-tietokantoina luettavaksi.
Et tarvitse lukemiseen kirjautumista, mutta tarvitset lukuohjelman, jonka voit ladata esimerkiksi täältä.
Makupaloja
- Valikoima Suomen yleisten kirjastojen tarjoamia palveluja verkossa
- Täältä pääset katsomaan ja kuuntelemaan konserttitallenteita
- Uutissivustoja sekä Suomesta että muualta maailmasta
- Kotimaisia ja ulkomaalaisia e-kirjakokoelmia
- Satuja ja kuvakirjoja verkossa
- Monenlaista suomenkielistä kaunokirjallisuutta luettavissa ilman tunnistautumista
- Muisteluja, kirjeitä ja elämäkertoja
- Miten tapaan kavereita etänä
- Mielenterveys ja mielen hyvinvointi
Musiikkia moneen makuun
Lapsille suunnattua sisältöä
Netin herkkuja moneen menoon
- Mitä ovat podcastit ja miten niitä käytetään
- Linkki - kirjastojen podcastit
- Miten Youtubea käytetään
- Miten Instagram-tarinat toimivat
- Kirjastokaistan Facebook-videokansio
- Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet samalla haulla - finna.fi
- Ohjeet kansallisen Finna.fi:n hakujen tekemiseen ja aineiston käyttöön
- Redfox -sanakirja /online-kielipalvelu
Pelimiehille ja -naisille
Sukututkijoille ja historiasta kiinnostuneille
- Muisteluja, kirjeitä ja elämäkertoja Makupalat.fi:n kokoelmasta
- Sukututkimukseen liittyviä linkkejä Makupalat fi:ssä
- Kaksi osaa uutta sukututkimusta -sarja Yle Areenalta
- Tiedetiistai: Sukututkimus Yle Areenalta
- Maantiede ja matkailu : Kansalliskirjaston kokoelmista matkakirjoja ja -oppaita 1600-luvulta 1900-luvun alkuun.
Teatteria, elokuvaa ja tanssia - klassikoita internetin kätköistä
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 200 kotimaista pitkää elokuvaa on nyt katsottavissa osoitteissa http://elonet.finna.fi tai https://kavi.finna.fi!
Teatterimuseo: Kokoelmat
Teatterin historiaa ,Teatterimuseo: Oppimateriaalit
Tinfo: Teatteriblogeja
Tinfo: Teatteriaiheisia podcasteja
Tinfo: ILONA suomalaisen teatterin tietopankki
Haulla "näytelmät gutenberg" saa esiin kokotekstejä näytelmistä, Kirjasampo.fi
Tieteen termipankki: Esittävien taiteiden termistö
New York Public Library, Digital Collection: Dance in photographs and prints
Jacob's Pillow Dance Interactive - an Ever-growing Collection of Dance Videos Filmed at Jacob’s Pillow from the 1930s to Today
Esityksiä tallenteina, Kansallisooppera ja baletti: Stage 24
The Library of Congress Moving Image Research Center: elokuvan historiaa ja elokuvia
Internet Archive: Moving Image Archive - Download or listen to free movies, films, and videos
Uusien elokuvien julkaisualustana on toisinaan mielenkiintoinen Vimeo
KAVI: Pitkät elokuvat
Lomakkeet
Tulostettava lomake Lumme-kirjastojen ensimmäistä korttia varten. Lomakkeen voi täyttää valmiiksi ja se tuhotaan turvallisesti välittömästi kortin kirjoittamisen jälkeen.
Kirjastokortti, asiakastietolomake
Kokoussalin ja auditorion varauslomake
Näyttelysalin varauslomake
Näyttelytasanteen varaaminen sermeineen, varauslomake